Awokado jest owocem, które bardzo łatwo zjeść, jak i również posiada dużą ilość właściwości leczniczych oraz wartości odżywczych. W związku z czym awokado obniża poziom cholesterolu. Natomiast występujący w nim potas reguluje odpowiednie ciśnienie krwi. Awokado stało się jednym z najkaloryczniejszych owoców. Wiele osób zastanawia się jak powinno się jeść awokado. Kolejne zapytanie to jak przygotować awokado, aby nie ściemniało ono po obraniu jego skórki? Następne wątpliwości to czy pestka z ukazywanego owocu jest trująca oraz czy możemy ją jeść? Wartości odżywcze tak naprawdę doceniali już mieszkańcy południowo-środkowego Meksyku. Ciekawostką staje się, że nazwa awokado narodziła się od słowa Ahuacuatl, które według Azteków oznacza tak naprawdę drzewo, na którym rosną owe jadra. Geneza takiej to nazwy bardzo ściśle związana jest z kształtem tegoż owocu i jego domniemanymi właściwościami swoistego afrodyzjaku.
Jakie jeszcze właściwości ma awokado?
W tak naprawdę średniej wielkości awokado znajduje się około 40 gram tłuszczu. Natomiast inne owoce posiadają go jedynie w śladowych ilościach: do maksymalnie 0,4 gram. Nie należy zapominać, iż to tłuszcz dobroczynny dla naszego zdrowia. Beta – sitosterol znajdujący się w wszelkich jednonienasyconych tłuszczach umożliwia obniżać poziom tego złego cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Umożliwia dodatkowo utrzymywać tak zwany prawidłowy poziom tego dobrego cholesterolu HDL. W związku z czym awokado stanie się dobrym wyborem dla wszystkich osób, które chorują na miażdżycę. Nie należy również zapominać, że kwasy tłuszczowe umieszczone w awokado posiadają również działanie przeciwnowotworowe. Bardzo istotną kwestią jest, że kanadyjscy naukowcy znaleźli w awokado lipid pomagający leczyć bardzo ostrą białaczkę szpikową. Ten lipid otrzymał również nazwę awokatyna B. Wszelkie badania laboratoryjne na takich to komórkach ludzkich wykazały zatem, iż działa on poprzez selektywne zwalczanie licznych nowotworowych komórek macierzystych, nie naruszając przy tym komórek zdrowych. Specjaliści liczą na to, iż lek posiadający awokatynę B umożliwi w przyszłości zdecydowane zwiększenie przeżywalności oraz poprawy jakość życia pacjentów z tak bardzo ostrą białaczką szpikową. Zaznaczając również, iż możliwości zastosowania takiego lipidu w medycynie szeroko wykraczają poza aspekt onkologiczny. Owoc awokado to najbardziej niedoceniany owoc. W związku z czym warto jest poznać jego działanie oraz liczne właściwości czy nawet włączyć do dziennego jadłospisu.
Czy warto jest sięgnąć po awokado?
W naszej kulturze przyswaja się w szczególności jabłka i truskawki oraz banany to właśnie owoc awokado zyskuje bardzo szeroką grupę zwolenników. Dotyczy to zarówno wyjątkowego smaku oraz korzystnego wpływu na organizm. Owoce słyną jednak ze swojego zbawiennego wpływu na nasze samopoczucie. Skutkuje to tym, że są one bogate w liczne składniki mineralne oraz witaminy, jak i również idealnie dopełniają nasze menu. Nie należy zapominać, iż owoce awokado polecane są przede wszystkim latem, ponieważ zawierają one bardzo dużo wody oraz przynoszą tak pożądaną chwilę wytchnienia w upalne dni.
Jakie są właściwości awokado?
Awokado jest wyjątkowym pod bardzo wieloma względami. W szczególności charakteryzuje się ono niezwykle wysoką zawartością tłuszczu i ogromną kalorycznością. Zatem w przeciętnej wielkości tegoż owocu znajduje się niespełna czterdzieści gram tłuszczu, co jednocześnie stanowi około piętnastu procent masy owocu. Nie należy zapominać, że jest to zdrowy tłuszcz, a więc kwas oleinowy. Bez wątpienia jego działanie dotyczy między innymi obniżania stężenia tego złego cholesterolu LDL w naszej krwi czy pomniejszeniu ryzyka swoistego wystąpienia nowotworu piersi bądź prostaty. Poza tym owoc awokado jest również niezwykle bogaty w wszelkie wartości odżywcze. Bowiem na każde jego sto gram przypada sto sześćdziesiąt kalorii. Zatem dla porównania bardzo kaloryczny banan o podobnej wadze zawiera zaledwie dziewięćdziesiąt pięć kalorii. To właśnie z takiego powodu kalorie ukazywanego owocu stanowią źródło energii przez siedem dni w tygodniu.
Dlaczego należy jeść awokado?
- owoc jest bogaty w witaminy B oraz E i K,
- zawiera wiele zasobów kwasów tłuszczowych jednonienasyconych wpływających na szczelność ścian tętnic i poziom cukru w krwi,
- kwas oleinowy zdecydowanie zmniejsza poziom szeroko pojętego cholesterolu w krwi,
- to cenne źródło potasu wspomagające pracę serca oraz mięśni,
- służy wzmocnieniu odporności oraz wspomaga wszelkie procesy przeciwzapalne,
- dotyczy również znakomitego źródła kwasu foliowego,
- służy zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu,
- zdecydowanie wspomaga procesy trawienne i wchłanianie witamin bądź składników mineralnych
Regularne spożywanie awokado:
- Odpowiednio wpływa na sprawność przewodzenia nerwowego w związku z czym poprawia funkcjonowanie naszego mózgu oraz zapobiega wystąpieniu popularnej choroby Alzheimera,
- obniża poziom cholesterolu, ale również zwiększa stężenie HDL i obniża ciśnienie tętnicze naszej krwi,
- zdecydowanie poprawia czynność oka oraz przeciwdziała wielu uszkodzeniom powstałym w skutek występującego stresu oksydacyjnego,
- dotyczy ustabilizowania poziomu cukru we krwi oraz zapobiega jego skokom bądź wahaniom.