Makaron niesłusznie jest uważany za tuczący i mało wartościowy. W rzeczywistości jest to jeden z najzdrowszych produktów w diecie i podstawowy składnik śródziemnomorskiego jadłospisu. Jeżeli ktoś nie wierzy w korzyści z jedzenia makaronu, powinien sprawdzić, jak długo żyją mieszkańcy Włoch, gdzie pasta jest jadana częściej niż gdziekolwiek indziej na świecie.
Makaron gotuje się szybko, a jego przygotowanie jest proste nawet dla mało doświadczonych kucharzy. Świderki i kokardki sprawdzają się jako dodatek do zupy, rurki świetnie smakują z różnymi sosami, a cannelloni stanowi podstawę do przygotowana nadziewanego, zapiekanego makaronu. Aby każda z potraw była zdrowa i pożywna, do jej przygotowania powinno się wybrać produkty Arrighi.
Właściwości odżywcze makaronu Arrighi
Makaron Arrighi jest produktem nieprzetworzonym, który wytwarza się wyłącznie z dwóch składników – mąki z pszenicy durum i wody. Brak barwników, konserwantów i jaj w proszku sprawia, że jest to produkt bezpieczny i zdrowy nawet dla małych dzieci. Makaron Arrighi dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych, dlatego zapewnia energię na wiele godzin i chroni przed zbyt szybkim podnoszeniem się poziomu cukru we krwi. Co więcej, świderki, cannelloni i inne rodzaje makaronu Arrighi zawierają sporo białka i błonnik pokarmowy, który wspiera funkcjonowanie jelit. Ze względu na brak soli w składzie, produkt poleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i mających problemy z nerkami.
Kaloryczność makaronu
W 100 g cannelloni przed ugotowaniem znajduje się aż 354 kcal, jednak 100 g gotowanego produktu zawiera już jedynie 100-150 kcal. Jeżeli spożywa się makaron z lekkim sosem pomidorowym, warzywami i chudym mięsem, danie jest odpowiednie nawet dla osób dbających o linię. Raz na jakiś czas można jednak pozwolić sobie na makaronową zapiekankę z parmezanem i sosem beszamelowym – taka potrawa sprawdzi się zwłaszcza w zimowe dni po długiej aktywności na powietrzu.
Cannelloni, penne, farfalle, fussili – jaki makaron wybrać?
W sklepach znajdzie się liczne rodzaje makaronów, przez co można mieć problem z dobraniem odpowiedniego gatunku do dania, które zamierza się przyrządzić. Cannelloni to długie rurki, które nadziewa się mięsem, warzywami lub serem, a następnie zapieka się pod wybranym sosem. Penne to krótkie rurki, często jadane we Włoszech. Zwykle używa się ich do zup, sałatek i zapiekanek, choć równie smaczne są, gdy poleje się je pesto. Farfalle, czyli kokardki, i fussili, czyli świderki, są natomiast niezastąpionym dodatkiem do klasycznej pomidorowej.