Witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie wykazuje właściwości i skąd możemy ją czerpać? W jaki sposób przejawia się niedobór witaminy C i czym może grozić?
Jakie działa witamina C na ludzki organizm?
Kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Udowodniono, że wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za rozpad komórek. Witamina C świetnie wpływa także na odporność, a suplementacja tym składnikiem jest zalecana zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Oprócz tego kwas askorbinowy wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL, chroni przed nowotworami, a nawet zapobiega miażdżycy. To jednak nie wszystko – udowodniono, że witamina C wpływa pozytywnie na układ nerwowy, poprawia kondycję skóry, zapobiegając jej wiotczeniu, a także wzmacnia dziąsła i zęby – może nawet przeciwdziałać próchnicy. Wszechstronne działanie sprawia, że kwas askorbinowy jest jednym z najczęściej suplementowanych składników.
Objawy niedoboru i źródła kwasu askorbinowego
Deficyt kwasu askorbinowego może wywołać wiele poważnych dolegliwości. Do najczęstszych skutków niedoboru witaminy C należy osłabienie odporności organizmu, zwiększona podatność na infekcje bakteryjne lub wirusowe, krwawienie dziąseł, bóle stawowo-mięśniowe, plamy na języku, pogorszenie kondycji skóry, a także anemia. Chcesz uniknąć przykrych dolegliwości związanych z niedoborem kwasu askorbinowego? Pamiętaj, że witamina C występuje w świeżych warzywach i owocach, do których należy między innymi cebula, fasolka szparagowa, brokuły, truskawki, owoce cytrusowe, czerwona papryka, czarna porzeczka, czy dzika róża. Regularne spożywanie produktów zawierających wysokie stężenie kwasu askorbinowego może nie tylko wspomóc odporność i skrócić czas infekcji, ale także pozytywnie wpłynąć na cały organizm. W okresie zmniejszonej podaży świeżych warzyw i owoców można wspomagać się suplementami diety zawierającymi witaminę C.