Najlepsze sposoby na ciecierzycę

0
1116
ciecierzyca
fpot: pixabay.com

W dawnych czasach ciecierzyca stanowiła bazowy składnik pożywienia. Nic w tym dziwnego, pożywna, zdrowa i łatwa w uprawie, miała wiele korzyści. Ostatnio odkryliśmy ją na nowo, jednak wciąż nie jest jeszcze tak popularna w codziennym użytku jak kiedyś. Po części wynika to z tego, że nie bardzo wiemy, jak ja ugotować i co z niej przyrządzić, aby było nie tylko zdrowo, ale i pysznie. Poniżej zamieszczamy więc kilka wskazówek, które, mamy nadzieję, skuszą nawet najbardziej zagorzałych przeciwników. 

Zobacz też: http://www.beyouty.pl/jak-ugotowac-ciecierzyce/

Dlaczego warto włączyć ciecierzycę do swojej diety

Ciecierzyca zwana cieciorka należy do grupy roślin strączkowych i tak jak one bogata jest w składniki mineralne i odżywcze. Jest cennym źródłem wapnia i białka oraz doskonałym zamiennikiem mięsa w wegetariańskiej diecie. Co ważne, w odróżnieniu od większości roślin strączkowych nie powoduje wzdęć i kłopotów trawiennych. 

Tym co często zniechęca do przyrządzania dań z ciecierzycy jest długość gotowania. Aby porządnie zmiękła, musimy namoczyć ją przez noc, a potem gotować przez kilka godzin. Zdecydowanie nie jest to składnik do wykorzystania w szybkich czy spontanicznych daniach. Chyba że… zastosujemy ciecierzycę z puszki czy słoika. Są gotowe od razu do użycia. To zdecydowanie najlepsza opcja, która skraca czas przygotowania potrawy na bazie ciecierzycy, a w dodatku kosztuje niewiele.

Pomysły na dania z ciecierzycy

Co zatem pysznego możemy przygotować z ciecierzycy? Doskonale nada się zarówno do zup, drugich dan, przekąsek czy kanapek. Zacznijmy więc od śniadania. Z ciecierzycy możemy zrobić bijący ostatnio popularności hummus. Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy zblendować ciecierzycę  z odrobina wody na gładką masę, dodać odrobine dobrego oleju i doprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Taka pasta doskonale zastąpi też masło w kanapkach.

Z ciecierzycy ugotujemy też doskonałe, sycące zupy. Sprawdza się najlepiej w sezonie jesienno,-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie na zawarte w niej składniki. Połączmy ją z aromatycznymi przyprawami jak kumin, kurkuma, chilli, wędzona papryka. Zblendowaną ciecierzycą możemy zagęścić tez zupę. 

Ciecierzyca świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, a uprażona w piekarniku z odrobiną oliwy i przypraw będzie stanowić doskonałą, zdrową zakąskę. 

Przeczytaj też: http://www.beyouty.pl/jak-ugotowac-ciecierzyce/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ