Wielkanoc to czas kilkudniowych świąt podczas których spotykamy się w gronie rodziny i idziemy poświęcić pokarm do kościoła. Podczas świąt wielkanocnych przyrządzamy odpowiednie potrawy i organizujemy śniadanie wielkanocne. Jak zrobić to skutecznie, gdy to na nas pierwszy raz spadła ich organizacja?
Przeczytaj też: http://www.bydgoszczinaczej.pl/jak-zorganizowac-swieta-wielkanocne-pierwszy-raz/
Określ kogo chcesz zaprosić na święta wielkanocne
Przede wszystkim zrób listę gości, którzy będą towarzyszyć ci podczas świąt wielkanocnych. Według tej listy zaproś gości telefonicznie, osobiście lub poprzez spersonalizowane zaproszenie. Jeżeli ustalisz już gości i otrzymasz od nich potwierdzenie o przybyciu zadbaj o to, aby każdy miał swoje miejsce, a więc o odpowiednią ilość krzeseł i wielkość stołu. Ważne jest aby mieć jedno lub dwa krzesła w zapasie, abyś mógł/mogła ugościć kogoś dodatkowego. Określenie liczby gości pozwoli również na przygotowanie potraw w odpowiedniej ilości. Bardzo często jest tak, że na święta przygotowujemy mnóstwo potraw, które potem się marnują. Warto więc zrobić to odpowiedzialnie i przemyślanie.
Wybór potraw wielkanocnych
Podczas świąt wielkanocnych w pierwszej kolejności najważniejsze jest śniadanie. Składa się ono przede wszystkim ze święconki, którą należy wcześniej przygotować, aby rano przed śniadaniem pójść do kościoła i ją poświęcić. W koszyczku powinno się przede wszystkim znaleźć: kiełbaska, jajko, sól, pieprz, chlebek, chrzan, ser oraz ciasto. Każda rodzina może mieć nieco zmodyfikowany koszyczek, a więc musisz określić własny. Te składniki jednak są podstawowe i nie może ich zabraknąć w koszyczku. Po śniadaniu podczas którego każdy musi zjeść poświęcone pokarmy, następuje czas na obiad. Mało kto wyobraża sobie święta wielkanocne bez żurku! Dobry żurek na zakwasie to podstawa świąt wielkanocnych. Oprócz tego oczywiście możemy podać schab pieczony, nadziewany, szynkę lub kaczkę. Tutaj wybór jest dowolny. Zależy to także od preferencji gości.
Dekoracje wielkanocne
Największą zabawą podczas świąt wielkanocnych jest zabarwianie jajek i malowanie pisanek. Jeżeli organizujesz święta wielkanocne po raz pierwszy zadbaj również o atmosferę i dekoracje. Oprócz dekoracyjnych zajączków, czy pisanek, warto pofarbować prawdziwe jajka i przystroić nimi potrawy wraz z gałązkami bukszpanu. Dzięki temu tradycji stanie się zadość i świętowanie będzie o wiele bardziej radosne i przyjemne.
Zobacz też: http://www.modny-styl.pl/jak-wybrac-dobry-pierwszy-samochod/