Dieta opracowana przez doktor Ewę Dąbrowską opiera się na samooczyszczających się właściwościach ludzkiego ciała. Natura tak zaprogramowała nasz organizm, że jeśli przestaniemy dostarczać mu pokarmów z zewnątrz, zacznie żywić się wewnętrznie, pobierając energię ze wszystkiego, co zbędne: zwyrodniałych komórek, złogów, toksyn. Skutkiem ubocznym takiego oczyszczania jest utrata wagi, ale główny cel stanowi wzmocnienie zdrowia.
Dieta złożona z warzyw i owoców
Dieta, zwana też głodówką leczniczą, polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej, ponieważ pod wpływem obróbki termicznej tracą wiele swoich prozdrowotnych walorów. Osoby, które borykają się z dolegliwościami trawiennymi, powinny jednak jeść potrawy gotowane. Kuracja trwa od kilku dni do kilku tygodnia i opiera się głównie na warzywach nisko skrobiowych: korzeniowych (marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiewka), cebulowych (cebula, czosnek, por), dyniowatych (dynia, ogórek), kapustnych (kalafior, brokuł, kapusta), psiankowatych (pomidor, papryka) oraz liściastych (sałata i zioła). Dodatkowo spożywać można owoce o niskiej zawartości cukru: jabłka, cytrusy i jagody w niewielkich ilościach. Szczególnie bogate w wartości odżywcze są soki wyciskane z zielonych pędów roślin: natki pietruszki, botwinki, szpinaku, sałaty, szczawiu czy pokrzywy. Oprócz soków pić można również wodę, ziołowe i owocowe herbaty oraz kompoty bez cukru (z kawy na czas kuracji należy zrezygnować).
Po zakończeniu kuracji zaleca się kontynuowanie zdrowych nawyków żywieniowych: wyeliminowanie z diety pokarmów wysoko przetworzonych, słodzonych napojów i słonych przekąsek, produktów z białej mąki, żółtego sera, kiełbasy, żywności w proszku. Podstawą żywienia powinny pozostać warzywa i owoce, bogate w aktywne enzymy i antyoksydanty
Jak to działa?
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jest dietą niskokaloryczną (dziennie dostarcza około 800 kcal). Podczas jej trwania organizm sam się oczyszcza i uzdrawia, spalając nadmiar tkanki tłuszczowej, schorowane lub zmutowane komórki, toksyny, metale ciężkie, złogi. Jelita zaczynają się uszczelniać i przestają przepuszczać do organizmu bezwartościowe resztki jedzenia, które zanieczyszczają system immunologiczny. Kuracja wzmacnia też układ nerwowy i hormonalny, poprawia ogólną kondycję, koncentrację, pamięć oraz komfort snu. Szczególnie polecana jest więc osobom, które borykają się z częstymi infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, alergiami, astmą, migrenami, chorobami skóry, ale i poważniejszymi schorzeniami: związanymi z funkcjonowaniem tarczycy, schorzeniami neurologicznymi i endokrynologicznymi.