Mleko jest pierwszą i jedyną formą posiłku noworodków na pierwszym etapie ich życia, dlatego zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Gdy dieta dziecka zostaje rozszerzona o pokarmy stałe, mleko coraz częściej zastępowane jest jego przetworami takimi jak jogurt, kefir, twarożek czy sery. Dlaczego warto wzbogacać swoją dietę o produkty mleczne? Sprawdzamy!
Co zawiera mleko?
Mleko jest przede wszystkim doskonałym źródłem wapnia – pierwiastka absolutnie niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To podstawowy materiał budulcowym kości, dlatego dzieci w trakcie intensywnego wzrostu powinny przyjmować go w pokarmie znacznie więcej niż osoby dorosłe. Oprócz wapnia mleko obfituje również w białko o wysokiej wartości biologicznej, składniki mineralne (fosfor, potas, magnez, selen, cynk) oraz witaminy z grupy A, B, D i E. Zawartość tłuszczu dostępnego w sklepach mleka krowiego jest zróżnicowana i waha się na poziomie 0-3,8%.
W mleku znajduje się właściwie tylko jeden rodzaj węglowodanu – laktoza. Jest to dwucukier, który może niekorzystnie wpływać na osoby z jej nietolerancją, wywołując dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Na szczęście w sklepach można kupić mleko oraz inne produkty nabiałowe (jogurt, sery), które jej nie zawierają, zachowując przy tym swój unikalny smak. Produkty takie są specjalnie oznakowane i zazwyczaj umieszczane na osobnych półkach, tak by ułatwić kupującym właściwy wybór.
Jogurt, kefir i maślanka – pyszne przetwory mleczne
Część przetworów mlecznych (kefir, jogurt, kwaśne mleko) podlega kontrolowanej fermentacji, dzięki czemu zyskuje nie tylko orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, lecz także unikalne szczepy bakterii mających dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Uzupełniają one niedobory mikroflory w jelitach, wspomagając przy tym właściwe trawienie i zwiększając ogólną odporność organizmu, co w sezonie zimowo-wiosennym jest szczególnie istotne. Powstałe z mleka produkty charakteryzują się niemal takim samym składem pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych, dlatego dla dobra kości i prawidłowej pracy poszczególnych narządów warto je włączyć do codziennej diety.
Jednym z przetworów mleka jest jogurt naturalny, który dzięki wyjątkowemu smakowi jest świetnym składnikiem zarówno wielu słodkich, jak i wytrawnych potraw. W upalne dni warto go zmiksować z ulubionymi owocami, tworząc pyszny, orzeźwiający i pełen witamin napój. Doskonale smakuje zmieszany z garścią świeżych owoców i muesli albo jako dodatek do chłodnych deserów. Jogurt jest również bazą do wielu marynat, sosów i dipów, świetnie łączących się z drobnymi przekąskami jak grissini, chipsy, pokrojony w paski seler naciowy, kabanosy czy ser żółty.