Niektóre osoby, mimo młodego wieku mają bardzo słabą odporność i często zapadają na różne infekcje. Ciągłe przyjmowanie aspiryny i innych lekarstw nie jest dobrym wyjściem. Co więc zrobić? Trzeba zmienić sposób życia, zadbać o właściwą dietę i częściej przebywać na świeżym powietrzu. Bardzo wskazany jest również minimum cotygodniowy, godzinny spacer po lesie lub parku.
Życie w ciągłym biegu
Współczesne czasy wydają się wiele nam oferować. Łatwo dostępne jedzenie, ciekawe filmy w telewizji i kinie, wygodna i szybka komunikacja – to tylko niektóre z udogodnień cywilizacyjnych. Jednak długie godziny przed telewizorem, ciągłe korzystanie z samochodu i dań typu fast food nie są dla nas najlepsze. Większość osób pracuje całymi dniami i nie ma czasu na własnoręczne przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Korzystamy z mrożonych i wstępnie podsmażonych dań, które zawierają wiele szkodliwych substancji, takich jak. np. glutaminian sodu, sztuczne aromaty i konserwanty. Jemy pokarm słabej wartości, ubogi w składniki mineralne, witaminy i substancje biologicznie czynne. Organizm jest przez to osłabiony i bardziej podatny na różne schorzenia. Więcej o wpływie pokarmu na nasze zdrowie dowiedzieć się można na stronie dietetyk.guru
Wpływ stresu
Specjaliści podają, że stres jest bardzo często czynnikiem zapalnym wielu schorzeń. Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, np. łuszczycę, przechodzą okresy zaostrzenia choroby najczęściej właśnie wtedy, gdy narasta destrukcyjne napięcie, związane z jakąś przykrą sprawą życiową. Warto również wiedzieć, że to właśnie stres bezpośrednio odpowiada za zwiększenie zapadalności na depresję (zwłaszcza wśród kobiet). Tymczasem regularny relaks na łonie natury pozytywnie wpływa na psychikę i może znakomicie uodparniać na różne ,negatywne bodźce.
Dobre rady
Gdy przygotowujemy posiłki dla rodziny, zadbajmy o to, by w każdym z nich znajdowała się spora porcja świeżych warzyw lub owoców. Obok kanapki z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa dołóżmy dziecku do śniadaniówki kawałek papryki, ogórka czy kilka pomidorków koktajlowych. Warzywa zawierają cenny błonnik, który daje nam poczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zapobiega to napadom głodu i ciągłemu podjadaniu.