Lubiane ciasta czekoladowe – prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe

0
460
ciasto czekoladowe

W każdym domu są takie przepisy na ciasta, które piecze się najczęściej nie tylko na święta, ale i wtedy gdy po prostu przychodzi ochota na coś słodkiego, a do sklepu nie chce się zbytnio iść. Ich przygotowanie zazwyczaj nie zajmuje zbyt wiele czasu, a potrzebne składniki są pod ręką. Nie inaczej sprawa wygląda, jeżeli chodzi o ciasta czekoladowe — wystarczy kilka produktów, by wyczarować je i zachwycić nie tylko najmłodszych.

Wypieki z kakao

Pod nazwą ciasta czekoladowego kryje się wypiek powstały z rozpuszczonej czekolady, kakao w postaci proszku lub połączenia obu tych składników. Po raz pierwszy do tradycyjnego wypieku dodano sproszkowane kakao w XVII wieku. Czekolada, stając się za sprawą różnych procesów niedrogą przekąską, została użyta do produkcji ciasteczek pod koniec XIX wieku. Od tamtej pory oba składniki wykorzystywane są nie tylko przez wielkie koncerny produkujące ciasta i ciasteczka, ale również gospodynie domowe, które dodają je do swoich wypieków. Dobre przepisy na ciasta czekoladowe są również szeroko dostępne w internecie.

Zawsze smaczne ciasta czekoladowe

Jednym z wypieków czekoladowych, które stało się popularne na całym świecie i w wielu jego zakątkach ma swoich wiernych fanów, jest amerykańskie brownie. To czekoladowe ciasto różni się od innych wypieków tym, że bardziej jest ciastkiem. A to przez swoją chrupkość oraz gęstą konsystencję. Ta różnica w środku między brownie a tradycyjnymi ciastami jest wynikiem zastosowania podczas przygotowania środka spulchniającego — w przypadku brownie stosuje się go niewiele lub całkowicie pomija.

Nie pomija się w nim jednak czekolady — gorzkiej, gdyż ta ma największy udział tłuszczu kakaowego ze wszystkich odmian — a do tego dodaje sporo cukru, by finalny wypiek był odpowiednio słodki. Prawidłowo stworzone brownie ma chrupiący wierzch, który można podkreślić, dodając potartą czekoladę na górę, oraz przyjemnie wilgotny środek. Jest łatwe w przygotowaniu, sprawdzi się jako część podwieczorku, drugiego śniadania czy zabrane ze sobą na piknik.

Składniki:

— 200 g gorzkiej czekolady
— 200 g masła
— 3 jajka w temperaturze pokojowej
— 135 g mąki
— 250 g cukru
— mała szczypta soli
— dodatkowo: ok. 50-100 g gorzkiej czekolady do posypania wierzchu

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm lub o podobnej powierzchni. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.

W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej — czas pieczenia należy wydłużyć.

Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Wraz z mąką do ciasta dodać można również pokrojone orzechy lub też kawałki mrożonych malin.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ