Co oferuje dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?

0
188
dieta

Lepszy stan zdrowia na wyciągnięcie ręki

Spożywane pokarmy mają znacznie większy wpływ na stan zdrowia, niż nam się wydaje. Zielone warzywa ubogie w skrobię i kalorie, do tego owoce z niską zawartością sacharydów prostych. Te składniki mają według dr Ewy Dąbrowskiej znacznie ułatwić detoksykację organizmu, uchronić nas przed rozmaitymi schorzeniami i na koniec wesprzeć nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Czy jest to możliwe?

O czym musimy pamiętać na diecie owocowo-warzywnej

W diecie dr Ewy Dąbrowskiej pierwsze skrzypce grają warzywa ubogie w sacharydy, zarówno złożone, jak i proste. Uzupełniamy je dużą ilością wody i naparów ziołowych na przemian z herbatą. Lista warzyw, które wolno nam spożywać na diecie owocowo-warzywnej jest długa. Dania  tej diety obfitują w:

  • warzywa zielone, takie jak brokuły, sałata, szpinak, cukinia, ogórki i kapusta
  • warzywa białe, takie jak pietruszka, seler, cebula, kalafior oraz por
  • warzywa czerwone, takie jak pomidory, papryka i rzodkiewki
  • warzywa żółte, takie jak dynia
  • warzywa fioletowe, takie jak bakłażany

Jeśli chodzi o owoce, zalecane jest spożywanie cytrusów, jabłek i jagód.

Dieta owocowo-warzywna zakłada dostarczanie organizmowi nie więcej niż 800 kilokalorii. Łączny czas trwania diety zależy od stanu zdrowia pacjenta i może trwać od kilku dni do nawet paru tygodni. Z początku możemy czuć się słabo, dlatego unikajmy nadmiernego wysiłku i przełóżmy treningi na kiedy indziej. Wielu pacjentów stosujących dietę owocowo-warzywną zgłaszało problemy trawienne i ogółem złe samopoczucie przez pierwsze kilka dni. Przygotuj się na taką możliwość i zwracaj uwagę na sygnały wysyłane przez organizm. W przypadku nieustępujących negatywnych objawów zrezygnuj z diety i udaj się do specjalisty.

Przeciwwskazania i zakazy diety dr Ewy Dąbrowskiej

Jeśli chcesz rozpocząć odchudzanie według diety owocowo-warzywnej, pożegnaj się z kawą i czarną herbatą. Oprócz tego wyeliminuj ze swojej diety sklepowe soki obfitujące w cukier i pożywienie niezaliczające się do warzyw i owoców. Stosujesz leki na cukrzycę lub nadciśnienie? Nie zaszkodzi konsultacja z lekarzem o przejściu na dietę owocowo-warzywną. Istnieje prawdopodobieństwo, że przy tak drastycznej zmianie sposobu żywienia trzeba będzie na nowo dostosować dawkę leku. Osobom młodocianym, kobietom w ciąży, seniorom oraz pacjentom cierpiącym na stany depresyjne, nadczynność tarczycy, nowotwór lub mającym kłopoty z narządami inne niż stan zapalny odradza się stosowanie diety dr Ewy Dąbrowskiej. Ma to na celu uniknięcie nasilenia objawów lub zaszkodzenia zdrowiu.

Ciekawe pomysły na potrawy

dietaRozejrzyj się za nowymi przepisami opartymi o owoce i warzywa. Możesz poszukać ich w internecie, telewizji lub książce kucharskiej. Ciekawe dania urozmaicą nieco monotonny plan żywienia przewidziany przez dietę owocowo-warzywną. Być może nawet polepszysz swój rezultat stosowania się do głodówki dr Ewy Dąbrowskiej! Nie wiesz, od czego zacząć? Ugotuj porcję warzyw na parze, kolejną podaj w formie koktajlu lub soku i dodaj owoce, które polepszą smak dania. Wytrawne posiłki wzbogacisz przyprawami i ziołami. A może masz ochotę na surówkę albo zupę warzywną? Jest wiele sposobów przyrządzenia owoców i warzyw, nie jesteś skazany jedzenie surowych warzyw i owoców każdego dnia. Warto nadmienić, że możesz dostosować wielkość swoich porcji do własnych potrzeb. Przestań jeść, kiedy poczujesz sytość. Przejadanie się z pewnością nie pomoże w walce z kilogramami, a nawet ją utrudni.

Czego możemy się spodziewać po ukończeniu diety?

Dieta owocowo-warzywna obiecuje nam detoksykację całego organizmu, przywócenie równowagi hormonalnej i poprawę stanu układu nerwowego. Możemy oczekiwać poprawy lub zupełnego ustąpienia nieprzyjemnych objawów po przejściu i stosowaniu się do diety dr Ewy Dąbrowskiej, jeśli cierpimy na jedną z poniższych dolegliwości:

  • nadmiernie przesuszone oczy
  • problemy z układem immunologicznym
  • trudności w trawieniu niektórych składników
  • problemy z układem oddechowym
  • schorzenia autoimmunologiczne, na przykład Hashimoto
  • stan zapalny niektórych narządów, na przykład wątroby
  • schorzenia skóry
  • choroby neurologiczne
  • problemy na tle hormonalnym

Szukając opinii w internecie, znajdziemy głównie te pozytywne. Ci, którzy ukończyli dietę owocowo-warzywną zachwalają efekty jej stosowania. Dzięki diecie Ewy Dąbrowskiej odzyskali wigor, stracili kilka zbędnych kilogramów, odmłodzili i oczyścili swoją cerę. Efekt jojo nie grozi nam pod jednym warunkiem – po ukończeniu diety odżywiamy się tylko i wyłącznie zdrowo, nadal unikamy słodyczy i słonych przekąsek. Poza tym oczywiście kontrolujemy rozmiar i kaloryczność posiłków.

Autorka diety warzywno-owocowej, doktor Ewa Dąbrowska pod koniec dwudziestego wieku stworzyła nową metodę odchudzania, która do dziś cieszy się bardzo pozytywnymi opiniami. Nie tylko pomaga zrzucić nadmiar kalorii, ale ułatwi walkę z rozmaitymi chorobami i jest łatwa do samodzielnego stosowania. Oprócz tego pacjenci, którzy ukończyli dietę owocowo-warzywną, bezproblemowo zauważają spektakularne efekty detoksykacji organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ