Kasze stają się coraz bardziej popularnym produktem i coraz częściej stanowią ważny składnik naszej codziennej diety. Kasza manna, kuskus, pęczak czy kasza gryczana może stanowić idealny dodatek do warzyw, mięs i sosów. Do jej zalet należy to, że może być ona spożywana dosłownie o każdej porze dnia i nadaje się nawet na lekkie śniadanie.
Wartości odżywcze kasz i ich pozytywny wpływ na ogólną kondycję naszego organizmu
Kasza manna kojarzy się nam przede wszystkim z głównym posiłkiem w jadłospisie niemowląt. Dzięki ogromie wartości odżywczych jakich posiada, z powodzeniem może być jedzona przez osoby dorosłe. Nadaje się ona zarówno jako składnik sycącego śniadania, jak i może być elementem lekkostrawnej kolacji. Kasza manna może stanowić również podstawę świetne przyrządzonego, a przy tym pożywnego i zdrowego deseru. Wykorzystywana ona jest również do zagęszczania zup i sosów. Wśród drogocennych i mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie składników kaszy manny, wymienia się: witaminy z grupy B (B1, B6, B12), kwas foliowy, potas, żalazo oraz magnez. Kasza manna, jako jedyna ze wszystkich kasz, jest źródłem cennego jodu.
Poza kaszą manną, warto do naszego jadłospisu dodać kaszę jęczmienną, która była bardzo często używana przez nasze babcie i stanowiła składnik większości ich popularnych przepisów. Kasza jęczmienna, produkowana z ziaren jęczmienia, bogata jest w wiele witamin i minerałów, które wywierają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wśród nich, możemy wymienić takie witaminy jak te z grupy B,oraz minerały takie jak cynk, wapno, mangan oraz miedź. Witamina K, która również występuje w kaszy jęczmiennej, wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki temu, chroni nas przed występowaniem w naszym organizmie krwiaków, zatorów, zakrzepów oraz żylaków. Kasza jęczmienna jest również źródłem błonnika, który wpływa na poprawę procesów układu trawienia i może okazać się pomocna przy chęci zrzucenia paru zbędnych kilogramów. Najmniej popularną wśród kasz w Europie, a przy tym równie cenną pod względem pozytywnego oddziaływania na nasz organizm, jest kasza kuskus. Jej spożycie pozwala na dostarczenie do naszego organizmu cynku, miedzy, żelaza, manganu oraz witamin z grupy B. Kuskus sprawdza się idealnie jako zamiennik ziemniaków. Na jej bazie można również przygotowywać desery .
Kasza gryczana jako idealny składnik diety odchudzającej.
Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubionych odmian kasz występujących w Polsce. Charakteryzuje się ona małą kalorycznością i jest idealnym składnikiem diety dla osób, którym zależy na nienagannym wyglądzie oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia. Kiedyś, kasza gryczana była głównie składnikiem sosu. Dziś istnieje cały wachlarz przepisów na potrawy z jej wykorzystaniem. Wśród nich warto wymienić: muffinki, gołąbki, kotlety oraz paszteciki. Kasza gryczana zawiera dużo białka, węglowodanów oraz witamin. Bogata jest w minerały, takie jak żelazo, jod, cynk, nikiel i miedź. Dostarcza ona naszemu organizmowi krzemu, który chroni nas przed powstawaniem żylaków oraz hemoroidów i działa zapobiegawczo przed możliwością wystąpienia chorób kości, zawału serca oraz wypadania włosów.