Jakie składniki zawsze warto mieć na półkach spiżarki, by w razie potrzeby przyrządzić pyszną sałatkę na szybko? Jedni odpowiedzą, że podstawą są jajka, inni – że groszek albo kukurydza konserwowa, jeszcze innym niezbędny wyda się tuńczyk… Nam wydaje się jednak, że jednym z najbardziej wszechstronnych sałatkowych składników jest seler konserwowy. Przyjemnie kwaśny i chrupiący, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami – daje więc naprawdę dużo możliwości. Jakie cuda można z niego wyczarować? Oto 3 najlepsze przepisy z selerem konserwowym. Sprawdzą się jako doskonała sałatka na wigilię, Wielkanoc, spotkania z rodziną czy wiele innych okazji!
1. Selerowa sałatka na wigilię i nie tylko
Pierwsza propozycja to bardzo prosta, bezjajeczna i bezmięsna selerowa sałatka – na wigilię, ale i na improwizowaną imprezę last minute. Potrzebne są właściwie tylko 4 składniki: seler konserwowy, czerwona fasola, starty na grubych oczkach żółty ser i dobry kremowy majonez. Taki kwartet wystarczy lekko wzmocnić sporą szczyptą przyprawy, którą lubisz – i gotowe. Maksimum smaku przy minimum wysiłku!
2. Seler + ananas + szynka
Wciąż nie przekonuje cię niezbyt u nas popularne połączenie słodkiego ze słonym? Dzięki tej sałatce z pewnością zmienisz zdanie – co więcej, będzie to także dobra sałatka na święta. Kwaskowaty seler i słodki ananas to przebojowy duet, który wydobędzie wiele zaskakujących smaków ze składników, które dobrze znasz – szynki, kukurydzy i żółtego sera. Potrzebne ci będą:
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy;
- puszka ananasa;
- 30 dag szynki;
- 20 dag sera żółtego;
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- dobry majonez.
Selera i kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Jajka, szynkę, ser i ananasa pokrój w kostkę o zbliżonej wielkości. Wymieszaj wszystkie składniki z kilkoma łyżkami kremowego majonezu. Jeśli chcesz, możesz dodać też np. prażone pestki dyni czy słonecznika, by wprowadzić kontrastujący, chrupiący element. To przykład dobrej, delikatnej sałatki dla dzieci – dość lekkiej, o wyraźnym słodkawym posmaku.
3. Warstwowa sałatka z selerem konserwowym
Większość sałatek warstwowych robi na stole prawdziwą furorę – stanowią bowiem ucztę zarówno dla zmysłu smaku, jak i wzroku. Selerowa wersja takiej potrawy to dobra sałatka na święta wielkanocne: znajdują się w niej wszystkie składniki, które zwykle kojarzymy z tym okresem. Przygotuj:
- słoik selera konserwowego;
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- puszkę groszku konserwowego;
- 20 dag szynki;
- 4 ugotowane do miękkości marchewki;
- sól, kolorowy pieprz, dobry majonez;
- do dekoracji: posiekany szczypiorek.
Wszystkie składniki – oprócz selera, groszku i przypraw – pokrój w kostkę. Selera odciśnij z zalewy, odcedź groszek na durszlaku. 3 duże łyżki majonezu wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. W wysokiej, przezroczystej misce układaj kolejne warstwy: seler, szynka, sos majonezowy, marchewka, groszek, a na wierzchu jajka posypane obfitą garścią szczypiorku. Pyszna i niezwykle fotogeniczna! A ponieważ prezentuje się tak interesująco, to kolejna propozycja dobrej sałatki dla dzieci.