Suplementy z witaminą C to jedne z najczęściej stosowanych preparatów o działaniu prozdrowotnym. W okresie jesienno – zimowym trudno znaleźć osobę, która nie łykałaby profilaktycznie witaminy C. A gdy już złapie nas przeziębienie – witamina C stanowi stały oręż do walki z chorobą. Pora jednak nieco zmienić swoje postrzeganie witaminy C, gdyż poza wspomaganiem naturalnej odporności, witamina C wykazuje szereg innych, cennych właściwości prozdrowotnych i dlatego powinna być suplementowana stale w celach profilaktyki licznych chorób. A dlaczego od razu mówimy o suplementacji witaminy C? Czy dieta nie dostarcza jej odpowiednich dawek? Za moment rozwiejemy wszystkie te wątpliwości i przedstawimy szereg dobrodziejstw wynikających z regularnego zażywania witaminy C.
Za co cenimy naturalną witaminę C?
Kwestią oczywistą jest zbawienny wpływ witaminy C na odporność. Jako silny antyutleniacz, witamina C skutecznie neutralizuje wolne rodniki, ale także chorobotwórcze drobnoustroje. Witamina C – walcząc z reaktywnymi formami tlenu – ogranicza ponadto rozwój wielu schorzeń o podłożu zapalnym. Mowa o chorobach autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroba Hashimoto, ale także o miażdżycy i jej powikłaniach. A skoro już jesteśmy przy miażdżycy – witamina C wspomaga funkcjonowanie układu krążenia na wiele innych sposobów. Poza ograniczaniem zmian miażdżycowych, naturalna witamina C zapewnia odpowiednią elastyczność ścian naczyń krwionośnych, normalizując ciśnienie krwi. Ponadto witamina C zapobiega rozwojowi anemii (zwiększając wchłanianie żelaza) oraz wspomaga pracę serca.
Kolejną cenną właściwością witaminy C jest jej aktywny udział w syntezie kolagenu. To podstawowe białko budulcowe tkanki łącznej zapewnia wytrzymałość kości i stawów oraz elastyczność skóry. Nie brakuje ponadto badań wskazujących na przeciwnowotworowe właściwości witaminy C.
Kto potrzebuje większych dawek witaminy C?
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdy z nas powinien dostarczyć codziennie witaminy C wraz z dietą. Ustalone przed laty zapotrzebowanie na witaminę C wynosi kilkadziesiąt mg na dobę. Jednak w związku ze stałym narażeniem na zanieczyszczenia środowiska, syntetyczne dodatki do żywności i atakujące nas zewsząd wolne rodniki – realne zapotrzebowanie na witaminę C jest znaczenie wyższe. Eksperci mówią nawet o 1000 – 2000 mg dziennie.
Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na witaminę C wykazują następujące osoby:
– cierpiący na zaburzenia odporności
– narażeni na stres
– uprawiający sport
– pracujący fizycznie
– chorujący na schorzenia przewlekłe: cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory
– palący papierosy i nadużywający alkoholu
– chorujący na anemię
Aby zapewnić dzienną podaż witaminy C rzędu 1 – 2 g, konieczne jest wzbogacenie diety o następujące produkty: owoce dzikiej róży, aceroli, cytrusy, kiwi, truskawki, paprykę, pomidory, ziemniaki, natkę pietruszki. Jednak nawet doskonale zbilansowana dieta może być niewystarczająca, gdyż witamina C jest związkiem wrażliwym na działanie temperatury. I tu z pomocą przychodzi suplementacja witaminy C.
Suplement z naturalną witaminą C – czy taki istnieje?
Wraz z dietą dostarczamy naturalnej witaminy C, która jest świetnie przyswajalna przez organizm. Dodatkowo owoce i warzywa są źródłem także innych cennych składników odżywczych. Nieco inaczej rzecz ma się z większością suplementów diety z witaminą C – dostarczają one bowiem witaminy C syntetycznej. Oczywiście jest ona znacznie gorzej przyswajalna przez organizm, zatem suplementacja okazuje się być mało skuteczna. Można jednak znaleźć naprawdę wartościowe suplementy diety zawierające naturalną witaminę C. Jak to możliwe?
Takie preparaty, jako źródło witaminy C, zawierają ekstrakty z owoców dzikiej róży, aceroli i gorzkiej pomarańczy. Takim składem pochwalić może się witamina C naturalna marki Cheers, która poza standaryzowanymi ekstraktami roślinnymi zawiera dodatkowo bioflawonoidy cytrusowe i selen. Dzięki temu witamina C Cheers jest biodostępna niemal w 100%, masz zatem pewność, że wchłonie się całość dawki witaminy C. A ta jest wysoka, bo wynosi aż 1000 mg.