Wiele osób początek swojego dnia rozpoczyna od wypicia kubka porannej kawy. Dla niektórych to niemalże codzienny rytuał. Mimo, że kawą raczymy się każdego dnia, tak naprawdę niewiele z nas zastanawia się, jak długą drogę przebywa kawa, zanim trafi do naszej filiżanki. Chcesz wiedzieć, jak wygląda proces wypalania kawy? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź.
Zacznijmy od początku, czyli o kawie specialty słów kilka
Kawa specialty powstaje z najwyższej jakości ziaren, które są starannie wyselekcjonowane. Ziarna te pochodzą z miejsc takich jak Etiopia, Brazylia, czy Chile. O ich jakości świadczy kraj pochodzenia oraz panujący tam mikroklimat. Kawy specialty uzyskują co najmniej 80 punktów w skali Q Gradera, co oznacza najwyższą klasę ziaren i brak defektów.
Ziarna kawy wypalane są w palarniach kaw specialty. Tego rodzaju napary charakteryzują się intensywnym, przyjemnym i różnorakim aromatem. Ich smak jest czysty, delikatny, pozbawiony gorzkiego posmaku. Kawy wypalane w palarniach kawy specialty nie wymagają jakichkolwiek dodatków w postaci mleka lub cukru. Zawierają słodycz oraz lekką kwaskowość, co daje idealne połączenie.
Ziarna kaw zbierane są ręcznie i poddawane licznym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy specialty odbywa się z największą skrupulatnością.
Kawy te oferowane są wyłącznie przez palarnie kaw specialty. Można zakupić je bezpośrednio u producenta lub dystrybutora kawy.
Dlaczego wypalamy owoce kawowca w palarniach kawy specialty?
Owoc kawowca składa się z dwóch nasion, które wyłuskane i wysuszone poddawane są obróbce i w ten sposób stają się zieloną kawą lub surową kawą. Taka kawa nie przypomina w smaku tradycyjnej małej czarnej. Napar, jaki jest nam powszechnie znany, uzyskujemy poprzez proces palenia kawy zielonej w palarniach kawy specialty. Podczas wypalania surowe ziarno kawy ulega przemianie fizycznej i chemicznej pod wpływem wysokiej temperatury.
Wypalaniem kawy w palarni kawy specialty zajmują się roasterzy. To oni są odpowiedzialni za wydobycie z nasion kawowca pożądanych aromatów i smaków. Prawidłowo wypalone ziarna kawy pozbawione są zapachu spalenizny,nadmiernej goryczy i kwasowości.
Na czym polega właściwe wypalanie ziaren w palarni kawy specialty?
Głównym celem procesu wypalania ziaren w palarniach kawy specialty jest wydobycie przyjemnego aromatu i pożądanych walorów smakowych, a co za tym idzie – czekoladowej słodyczy i umiarkowanej goryczy. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej harmonii pomiędzy tymi składowymi.
O prawdziwej jakości kawy specialty przekonasz się mieląc jej ziarna, a następnie parząc i pijąc uzyskany napar. Powinieneś czuć głębię smaku i moc aromatów w swojej filiżance.
Warto pamiętać, że każda palarnia kawy specialty stara się, aby podczas palenia ziaren odpowiednio regulować temperaturę wewnątrz pieca. Proces technologiczny palenia kawy jest bardzo ważny – nieumiejętne zarządzanie może przyczynić się do zniszczenia danej partii palonej kawy.
Palarnia kawy Tu Cafe
Szukasz urokliwego, a zarazem kameralnego miejsca skupiającego największych smakoszy kawy? Podpowiemy Ci, gdzie je znaleźć – palarnia kawy specialty Tu Cafe to zakątek, w którym poczujesz pełnię smaku.
Kawa w Tu Cafe wypalana jest za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, posiadającego podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Kunszt wypalania pracujący tu roast masterzy mają w jednym palcu! Ich wiedza i doświadczenie są wynikiem licznych szkoleń i konsultacji u najlepszych specjalistów w Polsce i na świecie.
Misją Tu Cafe jest przygotowanie ziaren kawy o optymalnym smaku, aromacie i stopniu palenia.