Jak wygląda proces wypalania ziaren kawy?

0
840
Jak wygląda proces wypalania ziaren kawy

Wiele osób początek swojego dnia rozpoczyna od wypicia kubka porannej kawy. Dla niektórych to niemalże codzienny rytuał. Mimo, że kawą raczymy się każdego dnia, tak naprawdę niewiele z nas zastanawia się, jak długą drogę przebywa kawa, zanim trafi do naszej filiżanki. Chcesz wiedzieć, jak wygląda proces wypalania kawy? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź.

Zacznijmy od początku, czyli o kawie specialty słów kilka

Kawa specialty powstaje z najwyższej jakości ziaren, które są starannie wyselekcjonowane. Ziarna te pochodzą z miejsc takich jak Etiopia, Brazylia, czy Chile. O ich jakości świadczy kraj pochodzenia oraz panujący tam mikroklimat. Kawy specialty uzyskują co najmniej 80 punktów w skali Q Gradera, co oznacza najwyższą klasę ziaren i brak defektów.

Ziarna kawy wypalane są w palarniach kaw specialty. Tego rodzaju napary charakteryzują się intensywnym, przyjemnym i różnorakim aromatem. Ich smak jest czysty, delikatny, pozbawiony gorzkiego posmaku. Kawy wypalane w palarniach kawy specialty nie wymagają jakichkolwiek dodatków w postaci mleka lub cukru. Zawierają słodycz oraz lekką kwaskowość, co daje idealne połączenie.

Ziarna kaw zbierane są ręcznie i poddawane licznym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy specialty odbywa się z największą skrupulatnością.

Kawy te oferowane są wyłącznie przez palarnie kaw specialty. Można zakupić je bezpośrednio u producenta lub dystrybutora kawy.

Dlaczego wypalamy owoce kawowca w palarniach kawy specialty?

Owoc kawowca składa się z dwóch nasion, które wyłuskane i wysuszone poddawane są obróbce i w ten sposób stają się zieloną kawą lub surową kawą. Taka kawa nie przypomina w smaku tradycyjnej małej czarnej. Napar, jaki jest nam powszechnie znany, uzyskujemy poprzez proces palenia kawy zielonej w palarniach kawy specialty. Podczas wypalania surowe ziarno kawy ulega przemianie fizycznej i chemicznej pod wpływem wysokiej temperatury.

kawa

Wypalaniem kawy w palarni kawy specialty zajmują się roasterzy. To oni są odpowiedzialni za wydobycie z nasion kawowca pożądanych aromatów i smaków. Prawidłowo wypalone ziarna kawy pozbawione są zapachu spalenizny,nadmiernej goryczy i kwasowości.

Na czym polega właściwe wypalanie ziaren w palarni kawy specialty?

Głównym celem procesu wypalania ziaren w palarniach kawy specialty jest wydobycie przyjemnego aromatu i pożądanych walorów smakowych, a co za tym idzie – czekoladowej słodyczy i umiarkowanej goryczy. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej harmonii pomiędzy tymi składowymi.

O prawdziwej jakości kawy specialty przekonasz się mieląc jej ziarna, a następnie parząc i pijąc uzyskany napar. Powinieneś czuć głębię smaku i moc aromatów w swojej filiżance.

Warto pamiętać, że każda palarnia kawy specialty stara się, aby podczas palenia ziaren odpowiednio regulować temperaturę wewnątrz pieca. Proces technologiczny palenia kawy jest bardzo ważny – nieumiejętne zarządzanie może przyczynić się do zniszczenia danej partii palonej kawy.

Palarnia kawy Tu Cafe

Szukasz urokliwego, a zarazem kameralnego miejsca skupiającego największych smakoszy kawy? Podpowiemy Ci, gdzie je znaleźć – palarnia kawy specialty Tu Cafe to zakątek, w którym poczujesz pełnię smaku.

Kawa w Tu Cafe wypalana jest za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, posiadającego podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Kunszt wypalania pracujący tu roast masterzy mają w jednym palcu! Ich wiedza i doświadczenie są wynikiem licznych szkoleń i konsultacji u najlepszych specjalistów w Polsce i na świecie.

Misją Tu Cafe jest przygotowanie ziaren kawy o optymalnym smaku, aromacie i stopniu palenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ