Kupując na targach czy w sklepach owoce lub warzywa nie zdajemy sobie sprawy, ilu niechcianych lokatorów zabieramy ze sobą na ich powierzchni, oczywiście mowa tu o bakteriach i innych tego typu szkodnikach. Wypakowując zakupy często jedna z najważniejszych czynności jest zaniedbywana lub całkowicie się o niej zapomina, jest to mycie produktów. Należy mieć na uwadze, że przy uprawie bardzo dużej ilości warzyw i owoców stosuje się środki ochrony rośli, niestety dla nas jest to sama chemia, niekorzystna dla zdrowia. Dlatego tak ważne jest dokładne mycie produktów i nie powinno się tego omijać. Nie wystarczy tylko powierzchowne opłukanie warzyw i owoców pod kranem, ważne jest aby zrobić to czystymi rękoma i w czystym zlewie, niestety to też nie wystarczy. Większość używanych środków chemicznych – pestycydów jest bardzo odporne na działanie wody i dlatego płukanie nie wystarczy, aby się ich pozbyć. Bardzo dobrym sposobem jest sporządzenie domowego sprayu z octu, dzięki niemu wszystkie szkodliwe dla nas substancje znikną z powierzchni warzyw i owoców. Spray to mieszanina wody i octu w proporcji 3:1, jest to rewelacyjny, bardzo skuteczny sposób, psikając takim roztworem na owoce i warzywa, opłukując je później, możemy mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkiego co nie potrzebne. Przechowywanie późniejsze jest także ważne, bo nic nie daje dokładne umycie, kiedy przechowujemy produkty w brudnej lodówce, więc warto sprawdzić od czasu do czasu co w naszej lodówce piszczy. I bezwarunkowo pamiętać o myciu warzyw i owoców.
Jak myć owoce i warzywa?
[Głosów:0 Średnia:0/5]