Cukinia jest fantastycznym warzywem, które zawiera wiele witamin i środków odżywczych. Można ją wykorzystywać jako składnik rozmaitych dań – grzechem byłoby nie skorzystać z oryginalnego smaku, który oferuje!
Cukinia, przez niektórych nazywana kabaczkiem, pochodzi z rodziny warzyw dyniowatych. Do Polski przyjechała prosto z Włoch, stąd też pochodzi jej nazwa – cukinia, czyli po włosku „zucchina”, co oznacza małą dynię. Na straganach możemy znaleźć kilka rodzajów tego warzywa: żółtą, pasiastą albo ciemnozieloną. Jeśli posadziliśmy cukinię we własnym ogródku, warto pilnować, aby jej rozmiar nie przekroczył 20 centymetrów. Wówczas warzywo będzie już przerośnięte i mniej smaczne.
Cukinia ma łagodny, stonowany smak. To warzywo, które dla organizmu będzie lekkostrawnym kąskiem. Wiele osób regularnie jada kabaczki ze względu na wysoką wartość dietetyczną. W jej składzie jest obecny potas, żelazo, magnez, a także witaminy C, K, B1 oraz PP. To właśnie cukinia jest często polecana przez dietetyków jako warzywo regulujące proces trawienia oraz odkwaszające organizm.
Co zrobić z cukini? Warzywo nadaje się do wielu dań. Może zostać wykorzystane w roli głównej podczas przyrządzania zupy, jak również jako składnik drugich dań. Często jest wykorzystywana w leczo, a także przypiekana w plastrach w piekarniku. Cukinię można również smażyć, dusić, a nawet marynować. Niektórzy jedzą ją też w surowej formie. Doskonale nadaje się do przyrządzania zapiekanek, dań jednogarnkowych czy ciast. Palce lizać!