Powody, Żeby Zakochać Się W Winach Gruzińskich

0
36
Powody, Żeby Zakochać Się W Winach Gruzińskich

Wina gruzińskie są wyjątkowe pod wieloma względami. Nic dziwnego więc, że zachwyca się nimi coraz więcej koneserów na całym świecie. Dowiedz się i Ty, na czym polega niepowtarzalny charakter gruzińskich trunków.

Prawdopodobnie to w Gruzji narodziło się wino. 

Ostatnie archeologiczne odkrycia wskazują, że to właśnie tutaj mogło zostać wynalezione wino. Świadczyć o tym mają najstarsze znane nam pozostałości wina, znalezione w glinianych naczyniach datowanych na 6000 lat p.n.e. 

Z kolei językoznawcy uznają za prawdopodobne, że nazwa „wino” wzięła się od gruzińskiego słowa „gvino”.

Szczepy gruzińskie nie występują nigdzie indziej na świecie.   

Winorośl uprawiana w Gruzji jest specyficzna dla tego regionu i nie znajdziemy jej nigdzie indziej. Zapomnij więc o Cabernet Sauvignon czy Merlocie i zanurz się w fascynujący świat Saperavi,

Alazani i Pirosmani.

Warto wiedzieć, że nazwy win biorą tu swoje nazwy od regionu uprawy, a zatem białe i czerwone wina mogą nazywać się tak samo. 

Szacuje się, że w tym niewielkim kraju rośnie aż 525 odmian winorośli, a wina często powstają w wyniku mieszania lokalnych szczepów. 

Co ciekawe, Gruzja to wymarzona destynacja dla tych, którzy nie przepadają za wytrawnymi winami. Z zasady wina wytrawne są lepszej jakości od tych słodszych, ale Gruzja jest wyjątkiem. Gruzini chętnie sięgają po półwytrawne i półsłodkie trunki i to one stanowią większość rodzimej produkcji. Wina te zaskakują jurorów międzynarodowych konkursów i niejednokrotnie zdobywają najwyższe nagrody, przebijając nawet kilkukrotnie droższe produkty konkurencji z Francji lub Włoch.  

Tradycyjna metoda fermentacji wina gruzińskiego została wpisana na listę światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO. 

Metody uprawy i wytwarzania wina w wielu winnicach niewiele się zmieniły na przestrzeni setek lat. 

Do dziś można tu znaleźć wina fermentowane w glinianych dzbanach, nazywanych kvevri,  zakopanych w ziemi. W ten sposób wino utrzymywane jest w stałej, niskiej temperaturze. Wino może być w ten sposób przechowywane nawet przez 50 lat! 

Tradycyjne uprawy wiążą się też z brakiem chemikaliów, a tym samym są polecane koneserom ekologicznego wina. 

Gruzini nauczą Cię, jak celebrować wino.

Gruzini są niezwykle dumni ze swojego wina. I słusznie!

Malowidła w kształcie winorośli ozdabiają tu domy, a także cmentarze. W ten sposób wino towarzyszy Gruzinom zarówno w najważniejszych chwilach za życia, jak i po śmierci. Ten „napój bogów” obecny jest tutaj na niemal każdym stole, zamieniając zwykłe dni w uroczystość. Winem należy ugościć każdego przybyłego, aby móc wznosić długie toasty za zdrowie i szczęście wszystkich zebranych.

Może i Wy znajdziecie inspirację w gruzińskim winie? 

Przekonajcie się z pomocą win Badagoni. Kupaże komponowane przez Dr. Lanati, uznawanego za jednego z pięciu najlepszych winoznawców na świecie, nie bez powodu podbijają serca i podniebienia miłośników wina na całym świecie. 

Po więcej niezwykłych win z całego świata wejdź na Wybieramwino.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ