Wina gruzińskie są wyjątkowe pod wieloma względami. Nic dziwnego więc, że zachwyca się nimi coraz więcej koneserów na całym świecie. Dowiedz się i Ty, na czym polega niepowtarzalny charakter gruzińskich trunków.
Prawdopodobnie to w Gruzji narodziło się wino.
Ostatnie archeologiczne odkrycia wskazują, że to właśnie tutaj mogło zostać wynalezione wino. Świadczyć o tym mają najstarsze znane nam pozostałości wina, znalezione w glinianych naczyniach datowanych na 6000 lat p.n.e.
Z kolei językoznawcy uznają za prawdopodobne, że nazwa „wino” wzięła się od gruzińskiego słowa „gvino”.
Szczepy gruzińskie nie występują nigdzie indziej na świecie.
Winorośl uprawiana w Gruzji jest specyficzna dla tego regionu i nie znajdziemy jej nigdzie indziej. Zapomnij więc o Cabernet Sauvignon czy Merlocie i zanurz się w fascynujący świat Saperavi,
Warto wiedzieć, że nazwy win biorą tu swoje nazwy od regionu uprawy, a zatem białe i czerwone wina mogą nazywać się tak samo.
Szacuje się, że w tym niewielkim kraju rośnie aż 525 odmian winorośli, a wina często powstają w wyniku mieszania lokalnych szczepów.
Co ciekawe, Gruzja to wymarzona destynacja dla tych, którzy nie przepadają za wytrawnymi winami. Z zasady wina wytrawne są lepszej jakości od tych słodszych, ale Gruzja jest wyjątkiem. Gruzini chętnie sięgają po półwytrawne i półsłodkie trunki i to one stanowią większość rodzimej produkcji. Wina te zaskakują jurorów międzynarodowych konkursów i niejednokrotnie zdobywają najwyższe nagrody, przebijając nawet kilkukrotnie droższe produkty konkurencji z Francji lub Włoch.
Tradycyjna metoda fermentacji wina gruzińskiego została wpisana na listę światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Metody uprawy i wytwarzania wina w wielu winnicach niewiele się zmieniły na przestrzeni setek lat.
Do dziś można tu znaleźć wina fermentowane w glinianych dzbanach, nazywanych kvevri, zakopanych w ziemi. W ten sposób wino utrzymywane jest w stałej, niskiej temperaturze. Wino może być w ten sposób przechowywane nawet przez 50 lat!
Tradycyjne uprawy wiążą się też z brakiem chemikaliów, a tym samym są polecane koneserom ekologicznego wina.
Gruzini nauczą Cię, jak celebrować wino.
Gruzini są niezwykle dumni ze swojego wina. I słusznie!
Malowidła w kształcie winorośli ozdabiają tu domy, a także cmentarze. W ten sposób wino towarzyszy Gruzinom zarówno w najważniejszych chwilach za życia, jak i po śmierci. Ten „napój bogów” obecny jest tutaj na niemal każdym stole, zamieniając zwykłe dni w uroczystość. Winem należy ugościć każdego przybyłego, aby móc wznosić długie toasty za zdrowie i szczęście wszystkich zebranych.
Może i Wy znajdziecie inspirację w gruzińskim winie?
Przekonajcie się z pomocą win Badagoni. Kupaże komponowane przez Dr. Lanati, uznawanego za jednego z pięciu najlepszych winoznawców na świecie, nie bez powodu podbijają serca i podniebienia miłośników wina na całym świecie.
Po więcej niezwykłych win z całego świata wejdź na Wybieramwino.pl.