Lizbona od kuchni

0
1467

Lizbona stała się miastem wyjątkowo chętnie odwiedzanym przez polskich turystów. Kuszą jej cenne zabytki, przyciąga też wspaniała kultura. Wielkim zainteresowaniem cieszy się również tutejsza kuchnia, której największe przysmaki z pewnością zasługują na uwagę. Jakimi daniami może się pochwalić lizbońska kuchnia? Jakie potrawy sprawiają, że dieta mieszkańców tego miasta cieszy się tak wielkim uznaniem na całym świecie?
Dieta Lizbończyków to dieta różnorodna, w której nie brak wspaniałych i bardzo oryginalnych potraw. Tą najsłynniejszą jest arroz de marisco, czyli danie z ryżu oraz owoców morza. Równie popularna jest acorda – zupa znana niegdyś jako podstawa kuchni miejscowych biedaków. Dziś przepisy na tę zupę zostały urozmaicone, a głównymi jej składnikami są owoce morza oraz czosnek. Zupy w Lizbonie stanowią zresztą bardzo ważną grupę potraf. Wiele z nich powstaje na bazie rosołu, popularnym dodatkiem do wywarów są też wędzone kiełbaski. Kuchnia portugalska kojarzona jest też z owocami morza oraz świeżymi rybami, zatem ich obecność w najpopularniejszych daniach tego kraju dziwić nie powinna. Rumsztyki wołowe są z kolei jednym z najpopularniejszych dań mięsnych, do którego mieszkańcy Lizbony przekonali się wskutek wpływów kultury brazylijskiej. Dziś jest to jedno z częściej spotykanych dań w lizbońskich restauracjach. Dieta Lizbończyków to również wspaniałe desery. W tej grupie największa popularnością cieszą się babeczki, które przyciągają smakoszy swym wybornym, śmietankowo-waniliowym nadzieniem.

http://www.travellersinn.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ