Zakwaszenie organizmu jest na tyle ostatnio popularne, że chyba każdym o tym słyszał. W praktyce wygląda to tak, że w naszym organizmie za pomocą nieodpowiedniego jedzenia lub złego środowiska, występuje więcej substancji o pH kwaśnym niż powinno. Jakie niesie to za sobą skutki? Najczęściej podpisuje się pod to senność i zmęczenie, dodatkowe kilogramy i niemoc w schudnięciu czy tez napadowe bóle mięśni, kręgosłupa czy tez stawów. Z zakwaszeniem organizmu wiążą się też problemy z koncentracją i rozproszenie ogólne. Po skórze i cerze również to widać, gdyż staje się przesuszona, wrażliwa i bardziej podatna na podrażnienia. Cały organizm jest wówczas mocno podatny na wszelkie infekcje nawet jeśli nie jest to typowy dla tego sezonu choroba. Trzeba pogodzić się z faktem iż na porządku dziennym będą łapać nas grypy lub słabsze przeziębienia. Częściej też zdarzają się problemy z nastrojem i wahania humoru. I ostatnią najpoważniejszą komplikacją wywołaną przez zakwaszenie organizmu jest problemy z woreczkiem żółciowym i u kobiet występująca częściej osteoporoza. Tak jak widać z pozoru błahe schorzenie ciągnie za sobą szereg poważnych problemów i powikłań.
Jak temu przeciwdziałać?
Otóż jeśli wyżej wymienione objawy wynajdujesz u siebie to najlepiej byłoby przejść na dietę zasadową czyli inaczej alkaliczną. Polega ona na wypieraniu przez zasadowe potrawy, tych kasowych. Nie dąży się do całkowitej zamiany, a do proporcji siedem do trzech. Głównymi pozycjami w diecie zasadowej są zielone warzywa jedzone surowe lub ewentualnie gotowane na parze. Choć dobrych warzyw jest więcej o właśnie te zielone mają największe znaczenie w diecie zasadowej. Kolejna równie ważną pozycją są owoce (głównie grejpfruty i cytryny), które mają silne działanie alkalizujące. Do porannych kanapek warto jest dorzucić kiełki roślinne na przykład rzodkiewki, soczewicy lub bobu. Za przekąskę powinniśmy jeść migdały, orzechy laskowe i ziarna słonecznika. Ziarna dyni również świetnie się sprawdzą lecz największą swą zasadowość osiągają po namoczeniu ich w wodzie. Poza tymi składnikami trzeba również sięgnąć po soję w postaci na przykład mleka, kiełków lub tofu. Skoro już wiemy czym mamy zastępować produkty kwasowe, trzeba zadać sobie pytanie czym właściwie są te produkty? Na szczycie czarnej listy znajdują się wszelkie białka i tłuszcze zwierzęce. I choć brzmi to nieprawdopodobnie najwyższy czas wyzbyć się z kuchni składników, które na co dzień uważane są za podstawowe składniki. Konkretnie mowa o mące, cukrze, płatkach owsianych, ryżu, kaszy (szczególnie jęczmiennej) oraz makaronu. Choć wszystkie babcie i większość mam na świecie nie wyobraża sobie bez nich żadnego posiłku, to powiedzmy sobie szczerze bardzo zakwaszają nam organizm. Żeby tego było mało to należy zrezygnować również z porannej kawy i papierosa oraz czarnej herbaty. Na osłodę dodam, że wszelki alkohol również nie wchodzi w rachubę. A zatem skomponować posiłek dnia? Załóżmy, że jesteś gigantycznym fanem kaszy bez, której nie wyobrażasz sobie obiadu. Niech wiec dwie jej łyżki wylądują na twoim talerzu. Jednak reszta to już inna sprawa. Zamiast kotleta z mięsa, narzuć na stół półmisek z kotletami sojowymi.
Pozostałość talerza…
… wypełnij warzywami takimi jak brukselka, groszek, zielona fasola, a wszystko popij świeżo wyciskanym sokiem z grejpfruta. Nie brzmi to tak nierealnie prawda? Jeśli zaś nie umiecie zrezygnować z mięsa, to zjedzcie go warzywami i sokiem bez kaszy. Wszystko da się ułożyć tak by dieta działała, a obiad nadal był pyszny i sprawiał nam przyjemność. Ważne jest tylko by produkty kwasowe nie przekraczały dwudziestu do trzydziestu procent. Wtedy posiłek zachowuje swoją wartość odżywczą i świetnie odkwasza nasz organizm.
Dieta zasadowa …
inaczej alkaliczna, stosowana bywa profilaktycznie. Nie trzeba być chorym ani nawet pewnym by dla zabezpieczenia swojego organizmu zrobić mu takie przeczyszczenie magazynów. Dzięki niej możemy pozbyć się uciążliwych dolegliwości, których braliśmy za nasza naturę. Wyrównuje pH w organizmie i przywraca mu równowagę. Wraz ze stosowaniem diety alkalicznej poprawi się nasza koncentracja, sprawność fizyczna i sam ogólny wygląd. Dietę taką lekarze zalecają również osobą cierpiącym na zaburzenie trawienia, a nawet problemami na tle depresyjnym. Co ważne dla wielu mimo braku ćwiczeń czy jakiejś wyjątkowej aktywności fizycznej, dieta ta zawsze doprowadza do gubienia kilogramów. Dieta alkaliczna potrafi być pyszna i świetnie się prezentować, a do tego zawiera cały szereg dobrych działań i pozytywnych powikłań. Kobiety dzięki temu mogą uniknąć osteoporozy lub przejść ją naprawdę łagodnie. Jest to tez dobre wyjście dla chorych na artretyzm. Dieta ta ma w zasadzie prosty mechanizm wypierania kwasu poprzez zasadę. A organizm lepiej pracuje z nadwyżką tej drugiej. Jest wtedy bardziej odporny, a my zdrowsi i szczęśliwsi. A przecież dokładnie do tego dążą wszelkie diety i zabiegi na naszym ciele. Więc jeśli można zrobić to szybko, łatwo i bez bólu to nad czym się zastanawiać?