Amerykańskie smaki w twojej kuchni – sprawdź!

0
900
Amerykańskie smaki w twojej kuchni

Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie. Kto lepiej przyrządza hamburgery czy hot-dogi niż Amerykanie? Wprowadzili również do swojego stałego jadłospisu dania wywodzące się z innych rejonów świata, np. te na bazie makaronów, dostosowując do własnego gustu i preferencji. Oto kilka pysznych dań, które nie tylko pokochali Amerykanie, ale również Europejczycy.

Makaron po amerykańsku

Nie trzeba udawać się do restauracji, aby poczuć smak amerykańskiej kuchni. Bez problemu możemy rozsmakować się w daniach zza oceanu w domowym zaciszu. Jednym z nich jest makaron z serem po amerykańsku. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. W pierwszej kolejności należy przygotować sos beszamelowy. Wystarczy rozpuścić w garnku masło, dosypać mąki, a następnie wlać mleko. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy. Tak przygotowany sos należy doprawić musztardą, pieprzem i ewentualnie solą. Dowolny makaron, na przykład rurki, kokardki lub świderki, gotujemy na półtwardo i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym żółtym serem i dokładnie mieszamy. Na wierzchu rozkładamy pozostały ser i posypujemy równomiernie bułką tartą. Danie należy piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C do momentu aż ser się zarumieni. Makaron z serem po amerykańsku z pewnością sprawdzi się na obiad lub sycąca kolację.

Hot dogi z surówką i sosem

Hot dog z surówką to znakomita przekąska, która sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu lub wówczas, gdy mamy ochotę na coś innego niż zwykła kanapka. Domowe hot-dogi mogą zawierać różnorodne składniki. Podstawą jest oczywiście bagietka i parówki. Wybór warzyw jest dowolny, znakomicie smakują z surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem jogurtowo-majonezowym. Jak przygotować hot-dogi? Należy pokroić bagietkę na mniejsze części, a następnie naciąć wzdłuż, jednak nie do końca. Parówki wkładamy do środka bagietek i przypiekamy w piekarniku do zarumienienia. W tym czasie możemy przygotować surówkę. Należy posiekać kapustę pekińską i połączyć ze startą marchewką, majonezem oraz solą i pieprzem. A teraz czas na aromatyczny sos. Należy połączyć ze sobą jogurt naturalny i majonez. Warto wykorzystać ten o gęstej konsystencji, na przykład Majonez dekoracyjny WINIARY. Sos przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz słodką mieloną papryką. Łączymy z surówką i nakładamy na podpieczone hot-dogi. To wszystko – pyszna przekąska gotowa!

Burgery drobiowe z Maggi

Burgery mogą być lekką przekąską, jeżeli wykorzystamy do ich przygotowania chude mięso z kurczaka. Należy je zmielić i połączyć z posiekaną natką, cebulą pokrojoną w kostkę oraz czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Aby wydobyć głębię smaku, warto dodać przyprawę w płynie Maggi oraz musztardę. Teraz wystarczy tylko uformować burgery, usmażyć na patelni lub grillu i włożyć do bułki. Można wykorzystać dowolne dodatki, na przykład sałatę, pomidora, ser żółty i cebulę. Dopełnieniem dania będzie smakowity sos. W tej roli sprawdzi się zarówno ketchup, majonez, jak i sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ