Produkty ekologiczne

0
11
Produkty ekologiczne

Prawidłowe odżywianie, czyli zbilansowana dieta stanowi fundament zdrowego trybu życia i jest bardzo ważna dla każdego człowieka. Szczególnie posiłki dzieci powinny zawierać odpowiednie proporcje składników odżywczych oraz witamin, w przeciwnym razie bowiem zaburzony zostanie proces wzrostu i dojrzewania w ogóle. Niestety,poniekąd w wyniku rozwoju cywilizacji, pożywienie stawało się stopniowo coraz bardziej przetworzone, lub modyfikowane genetycznie. Taka ingerencja w produkty spożywcze ma zdecydowanie negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Z tego powodu wiele osób bojkotuje jedzenie sztucznie wzbogaconych potraw i decyduje się wziąć sprawy w swoje ręce Przez produkty ekologiczne rozumie się naturalnie wyhodowane owoce i warzywa, tudzież mięso z tradycyjnych farm, na których zwierzęta nie są faszerowane chemikaliami i rosną we własnym tempie. Takie produkty nie mają w składzie wzmacniaczy smaków, sztucznych aromatów czy barwników. Jak można się domyślić- jakość idzie w parze z ceną, dlatego jedzenie BIO jest zauważalnie droższe niż to z popularnych „sieciówek”. Często można je znaleźć na półkach marketów, ale stanowią one niewielki procent całego asortymentu. Istnieją również sklepiki specjalizujące się w sprzedaży ekologicznych produktów. Inną opcją jest przysłowiowe „szukanie u źródeł”, a więc zaopatrywanie się w pożywienie, na przykład mleko, jaja, ser czy mięso bezpośrednio u hodowców hołdujących ekologicznym uprawom oraz karmieniu. Właściwie to nie ma kolosalnej różnicy w smaku między potrawami przygotowanymi z ekologicznych produktów oraz przyrządzonych z tych-można by rzec- przeciętnych. Rzecz jasna jest ona odczuwalna, aczkolwiek niezbyt duża.Natomiast, jeżeli produkt naturalny pochodzi z wyższej półki to ową przepaść rzeczywiście można poczuć. Zwłaszcza w przypadku mięsa można się mocno zdziwić, jak wspaniały aromat ma to niemodyfikowane. Nie ma zatem sensu porównywać „wołowiny” z marketu za 10 złotych z kruchą wołowinką za 60 złotych, pochodzącą od naturalnie karmionych krów z wolnego wybiegu. Czy warto w diecie zastosować produkty BIO? Na pewno są znacznie zdrowsze niż te „zwykłe”, warto je zatem stosować. Układ pokarmowy jest przystosowany do trawienia naturalnych produktów, spożywanie ich wychodzi na dobre. Kluczem w diecie jest jednakże nie tyle jakość produktów, ale ich kaloryka i ilość. Bo przecież lepiej zjeść chudy twaróg z Biedronki niż tłusty ser wiejski od babci Jadzi. Istnieje bardzo prosta i jasna zasada: „wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem”. Jeśli spożywamy produkty ekologiczne jedynie ze względu na lepszy smak, a nasza kieszeń jest w miarę głęboka, czyli mamy dostatecznie dużo pieniędzy, to taki wydatek jak najbardziej mądry. Jeżeli z kolei chodzi nam o jakiś konkretny cel, na przykład stratę wagi, to także jak najbardziej używajmy takich produktów, byle w odpowiednich proporcjach. Podsumowując, naturalne pożywienie wpływa pozytywnie na cały organizm, a w szczególności układ pokarmowy. Należy jednak pamiętać, iż nie koniecznie są kluczem do drzwi zdrowego trybu życia.

http://www.miss-fit.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ