Pestki z dyni- właściwości

0
144

Pestki z dynii są określane źródłem bardzo wielu witamin, jak i również minerałów oraz antyoksydantów czy niezbędnych aminokwasów. Zalicza się do nich również tryptofan oraz glutaminian. Należy więc odkryć właściwości pestek dyni. Jest to roślina pochodząca z Meksyku i jednocześnie posiadająca niezwykłe właściwości.  Krótko można powiedzieć, że w tych maleńkich nasionkach można odnaleźć ogromne bogactwo. Przedstawia się, że tak naprawdę każdy owoc dyni posiada przeszło pięćset małych nasion.  Są one przede wszystkim bogate w błonnik, jak i również witaminy oraz minerały. Mamy tutaj na myśli również antyoksydanty. W stu gramach chrupiących pestek możemy odnaleźć przeszło 559 kalorii. W związku z czym taka wysoka wartość odżywcza ukazywanej rośliny wynika przede wszystkim z ogromnej ilości białek oraz tłuszczy, które to są obecne w nasionach. Poza tym nie należy się obawiać, iż pestki dyni są niezwykle bogate w szczególności w tak zwane wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się między innymi kwas oleinowy, które to pomagają odpowiednio obniżać poziom tak zwanego złego cholesterolu LDL. Poza tym zwiększają poziom cholesterolu dobrego HDL. Liczne badania ukazują, iż dieta dość mocno bogata w liczne wielonienasycone kwasy tłuszczowe umożliwia w utrzymaniu odpowiedniego profilu lipidowego oraz chroni jednocześnie przed chorobą wieńcową, a niekiedy nawet udarem. Wiele osób z delikatną ironią zadaje pytania czy pestki działają na ukojenie nerwów? Prawdą jest, że oprócz tych dobrych tłuszczy to właśnie pestki dyni dostarczają bardzo wysokiej jakości białek. Bowiem sto gram nasion dostarcza trzydzieści gram białka, co jednocześnie stanowi pięćdziesiąt cztery procent dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka.

 

 

 

pestki z dyniiDziałanie pestek z dyni

 

Faktem staje się, że ich zagryzanie przynosi ukojenie dla mocnych nerwów. Dodatkowo nie należy zapominać, że to właśnie pestki są idealnym źródłem następujących aminokwasów: tryptofanu oraz glutaminianu. Dodatkowo podkreśla się, że tryptofan jest przetwarzany również w ludzkim organizmie w tak zwaną serotoninę, czyli substancję neurochemiczną określaną również jako tak zwana naturalna pigułka nasenna. Zaznacza się, że jest on przede wszystkim polecana tym osobom, które dość mocno cierpią na bezsenność, a niekiedy nawet depresję. Poza tym może również zostać przekształcony w niacynę, czyli witaminę B3, której to niedobór powoduje między innymi nadwrażliwość nerwową czy apatię bądź bezsenność.

 

 

 

Wartości odżywcze

 

Glutaminian jest niezbędny naszemu organizmowi w tworzeniu syntezy kwasu γ-aminomasłowego, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za swoiste zmniejszanie się uczucia niepokoju bądź nawet drażliwości oraz innych chorób mających charakter ściśle nerwicowy. Poza tym należy być świadomym, że tak zwaną niezaprzeczalną zaletą pestek staje się ich ogromne bogactwo w witaminę E, czyli podstawowy przeciwutleniacz. Jest on rozpuszczalny w wielu tłuszczach. To właśnie on chroni nasze tkanki przed wszelkimi wolnymi rodnikami oraz dodatkowo zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Dodatkowo dba również o kondycję wielu naczyń krwionośnych i dostarcza naszym komórkom wszelkich niezbędnych substancji odżywczych. Ciekawostka jest, że w stu gramach nasion znajduje się przeszło 2,18 mg witaminy E. Faktem jest, że stanowi to ponad piętnaście procent dziennego zapotrzebowania. Nie należy dodatkowo zapominać, że pestki słonecznika stają się idealnym źródłem wielu witamin z grupy B, do których zalicza się tiamina i ryboflawina, jak i również niacyna czy kwas pantotenowy oraz witamina B6 oraz foliany. To właśnie one współpracują ze zróżnicowanymi enzymami w wielu procesach metabolizmu komórkowego występującego w ludzkim organizmie. Podsumowując pestki z dyni posiadają ogromną ilość podstawowych minerałów, czyli miedzi i potasu, jak i również wapnia oraz żelaza, magnezu bądź cynku i selenu. W większości sklepów przez cały rok możemy znaleźć pestki z dyni w zróżnicowanych postaciach, a więc całe i obrane, jak i również prażone. W związku z czym kupując nasiona powinniśmy zwraca

uwagę na ich skorupkę, jak i również kolor oraz fakturę. Liczne badania pokazują, iż dieta jak najbardziej bogata w liczne wielonienasycone kwasy tłuszczowe LDL i HDL umożliwia naszemu organizmowi utrzymanie odpowiedniego profilu lipidowego, a także chroni przed chorobą wieńcową, a niekiedy nawet udarem, dlatego korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Prawdą jest, że oprócz tych dobrych tłuszczy to właśnie pestki dyni dostarczają bardzo wysokiej jakości białek. Bowiem sto gram nasion dostarcza trzydzieści gram białka, co jednocześnie stanowi pięćdziesiąt cztery procent dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Warto więc jak najczęściej jeść pestki z dyni. Czy to kupując je w sklepie czy nawet zamawiając przez internet. Wszystkie drogi są dobre, aby osiągnąć zdrowie. Nie warto więc zwlekać i najlepiej od razu udać się do sklepu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ