Nalewka miętowa – smak i aromat, który nie ma sobie równych!

0
39
Nalewka miętowa

O tym, że mięta ma szerokie zastosowanie, wiadomo nie od dziś. Wykorzystuje się ją zarówno do produkcji preparatów wspomagających działanie układu pokarmowego, jak i środków przeznaczonych do higieny. Jej właściwości znalazły zastosowanie także w kuchni. Mięta bywa składnikiem ciast i deserów, a także dodatkiem używanym do przyrządzania sosów i sałatek. Na uwagę zasługuje jeszcze jedno zastosowanie mięty, łączące jej walory smakowe z właściwościami prozdrowotnymi. Jest nią nalewka miętowa. Dlaczego warto ją pić i w jaki sposób przygotować?

Dlaczego mięta?

Do produkcji nalewek wykorzystuje się przede wszystkim różnego rodzaju owoce. Dużym zainteresowaniem cieszą się szczególnie te, które wykazują właściwości prozdrowotne, jak choćby pigwa. Okazuje się, że nie tylko z owoców można przyrządzić pyszną, a przy tym działającą leczniczo nalewkę. Nalewka z mięty, równie dobrze spełnia bowiem obydwa te zadania. Charakterystyczny smak mentolu to gwarancja aromatu i przyjemnego uczucia orzeźwienia, a także skuteczny sposób na problemy trawienne. W zakresie tych ostatnich sprawdza się równie dobrze, co znana i często wykorzystywana herbata z mięty czy napar przygotowywany na jej bazie.

Mięta to roślina, która wykazuje szerokie spektrum działania. Szczególnie dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Niweluje wzdęcia i uczucie pełności w żołądku. Działa rozkurczowo. Zapobiega niestrawności i jej skutkom. Dodatkowo działa bakteriobójczo, przez co może być stosowana wspomagająco przy różnego rodzaju infekcjach. Mięta wykazuje także działanie kojące i lekko uspokajające, a przy tym obniża ciśnienie krwi – pod tym względem jej działanie jest bardzo mocno zbliżone do melisy.

Nie sposób pominąć także niezwykłego aromatu mięty, który jest jedną z największych zalet rośliny. Dzięki dużej zawartości mentanolu mięta działa odświeżająco, zapewniając przyjemne uczucie świeżości. To właśnie z tego względu aromat mięty jest jednym z podstawowych składników produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Aby odkryć wszystkie zalety mięty, najlepiej przetestować jej działanie w praktyce, przygotowując pyszną i aromatyczną nalewkę miętową.

Nalewka z mięty – proste przepisy

Nalewka miętowa na bazie spirytusu

Składniki:

0,5 l spirytusu,

100 g suszonych liści mięty (opcjonalnie pęczek świeżej mięty pieprzowej),

0,5 kg cukru,

0,75 l wody.

Liście mięty przekładamy do szklanego naczynia i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na 8 dni. Po upływie tego czas nalewkę filtrujemy, wykorzystując do tego celu gazę, gęste sito lub zwykłe filtry do kawy. Cukier zagotowujemy z wodą, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie mieszamy z odsączonym aromatem miętowym. Tak przygotowana nalewka świetnie sprawdzi się w walce z zaburzeniami trawiennymi. Należy pić ją w niewielkich ilościach (ok. 1 łyżeczki), aby zniwelować ich skutki. Świetnie sprawdzi się w upalne dni, jako metoda na szybkie orzeźwienie. Jeśli suszone liście zastąpimy świeżymi, zyskamy bardziej aromatyczną wersję nalewki.

Nalewka z mięty na bazie wódki

Składniki:

1 l wódki,

200 g cukru

20 gałązek świeżej mięty

Liście mięty dokładnie płuczemy, osuszamy i przekładamy do szklanego naczynia. Zasypujemy cukrem. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy na 5 dni. Ważne, aby w tym czasie przynajmniej raz dziennie energicznie potrząsać słojem. Po upływie określonego czasu nalewkę filtrujemy, przelewamy do słoików i odstawiamy na dwa tygodnie. Tak przygotowana nalewka miętowa, może być przechowywana przez długi czas.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ