Mocznik we krwi. Co to jest serotonina? Kukurydza GMO.

0
24

Mocznik we krwi
Mocznik jest to produkt uboczny wstępnej degradacji aminokwasów i powstaje w wątrobie. Kiedy stężenie mocznika we krwi u osoby dorosłej przekracza 2,0-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl) możemy podejrzewać pogorszenie funkcji nerek. Wzrost mocznika może także wystąpić gdy stosujemy dietę wysokobiałkową oraz przy sterydoterapii. Przy stwierdzeniu wysokiego stężenia mocznika we krwii należy skonsultować się z lekarzem. Pilnie należy zgłosić się do lekarza gdy towarzyszą temu wymioty, biegunka, bezmocz i dolegliwości bólowe.

Czym jest serotonina i w jakich produktach występuje?
Serotonina jest to organiczny związek chemiczny, hormon tkankowy oraz neuroprzekaźnik ośrodkowego układu nerwowego. Serotonina reguluje funkcje jelit, nasila perystaltykę i hamuje apetyt. Mając niedobory tego związku możemy być rozdrażnieni, mieć problemy z zasypianiem, niską samoocenę a także ciągłą chęć na słodycze lub przeciwnie, brak apetytu. Najwięcej serotoniny występuje w żółtych i białych serach, kurzych jajach, rybach, mięsie, migdałach i orzechach.

Kukurydza GMO
Wśród najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin prym wiedzie kukurydza. Inżynierie genetyczną stosuje się zwykle po to, by poprawić trwałość upraw narażonych na szkodliwe czynniki. Taka zmodyfikowana genetycznie kukurydza przeznaczana jest najczęściej na paszę dla zwierząt. Pierwsze kukurydze GMO zaczęto uprawiać w Ameryce, gdyż plony zwykłej kukurydzy zostały drastycznie zmniejszane przez szkodnika o nazwie omanica prosowianka. Europa jest znacznie mniej entuzjastycznie nastawiona do uprawy roślin GMO, w wielu krajach występuje zakaz tego typu upraw.

http://poznancitycenter.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ