Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc?

0
1559
Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc

Oprócz duchowego i rodzinnego charakteru, Święta Wielkanocne mają w Polsce także istotny wymiar kulinarny. Po okresie Wielkiego Postu nadchodzi czas, by nieco sobie pofolgować i do woli zajadać się ulubionymi daniami wytrawnym i słodkościami. Wciąż nie wiesz, jakie potrawy znajdą się w tym roku na twoim wielkanocnym stole? Nie szkodzi! Przygotowaliśmy listę kulinarnych inspiracji, które z pewnością zrobią wrażenie na twoich gościach!

Babka cytrynowa z majonezem

Zaczniemy nietypowo, bo od słodkości. Ciasto na Święta Wielkanocne ma w Polsce długą i piękną tradycję. Jedną z klasycznych świątecznych propozycji jest babka wielkanocna. W tym roku proponujemy wzbogacić przepis o sekretny składnik, który zadba o pożądaną puszystość wypieku – majonez. W żaden sposób nie wpływa on na smak ciasta, natomiast nadaje mu doskonałej konsystencji. Dzięki niemu babka wielkanocna staje się niezwykle puszysta, a do jej przygotowania nie musisz używać już żadnego innego tłuszczu. Dobrym wyborem jest Majonez Dekoracyjny WINIARY – odpowiednio gładki i delikatny. Babka cytrynowa z majonezem powstaje na bazie mąki ziemniaczanej i mąki pszennej wymieszanych w proporcjach 1 do 1. Bardzo ważnym składnikiem jest oczywiście cytryna, która wzbogaci ciasto pięknym aromatem.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Chrupiący i słodki mazurek z bakaliami to kolejny obowiązkowy element wielkanocnego menu, na który czekamy cały rok. Co sprawia, że mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą jest tak smaczny? Warstwa ciasta pokryta jest wyśmienitym słodkim kremem, który rozpływa się w ustach! Aby go stworzyć, z pewnością przyda się Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Ciasto doskonale smakuje z konfiturą malinową, a prawdziwym hitem okaże się dodanie białej czekolady.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Jakie potrawy na Wielkanoc muszą obowiązkowo znaleźć się na twoim stole, by tradycji stało się zadość? Między innymi aromatyczny żurek. Tradycyjnie podaje się go w towarzystwie białej kiełbasy i ugotowanych na twardo jajek. W tym roku możesz jednak pozytywnie zaskoczyć swoich gości, wzbogacając zupę o kolejne dodatki. Przede wszystkim potrzebna będzie sprawdzona baza do zupy, taka jak Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Co oprócz kiełbasy i jajek powinno trafić do wywaru? Żurek wiejski nabierze nowego wymiaru, jeśli wzbogacisz go gotowanymi ziemniakami, wędzonym boczkiem i cebulką. Przed wrzuceniem do zupy, dodatki podsmaż na patelni na łyżce smalcu. W ten sposób nadasz potrawie niesamowitego aromatu, w którym zakochają się twoi goście.

Schab pieczony

Na polskich stołach w czasie Wielkanocy nie może zabraknąć pieczonego schabu. W tym roku warto przygotować mięso w aromatycznej marynacie z miodu, cynamonu i czosnku. Warto skorzystać również ze sprawdzonej Przyprawy do mięs WINIARY. Schab powinien poleżeć w marynacie około 12 godzin. Wówczas przesiąknie aromatycznymi dodatkami i idealnie nada się do pieczenia. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak mięsa, należy polać go ulubionym sosem pieczeniowym. Palce lizać!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ