Jak zrobić domowe lody?

0
1203
Jak zrobić domowe lody?

Lody rzemieślnicze obecnie wypierają te, które są produkowane przez wielkie koncerny. Wpływ na taki stan rzeczy ma wiele czynników. Przede wszystkim wraz z upływem lat oczekiwania smakowe klientów indywidualnych znacząco się zmieniły. Sprawia to, że oczekują oni czegoś więcej niż mrożonej papki zamkniętej w plastikowym pojemniku. Ponadto warto wskazać, że ludzie coraz częściej decydują się na sprawdzenie składu produktu, W sytuacji, gdy zobaczą tam konserwanty i inne szkodliwe substancje, odkładają dany produkt na półkę. Właśnie dlatego obecnie lody domowej roboty uważane są nie tylko za najzdrowsze, ale również za najsmaczniejsze.

Produkowanie ich na własną rękę nie wydaje się być kwestią zbyt trudną. Niemal każda gospodyni domowa doskonale wie, jak zrobić domowe lody dla całej rodziny. W pierwszej kolejności niezbędne wydaje się zakupienie kilku artykułów. Bazę stanowią oczywiście owoce, z których lody będą tworzone. Ponadto nieodzownym składnikiem wszystkich lodów są mleko i śmietana. Dobrane w odpowiedniej proporcji, tworzą masę, która po zagęszczeniu może być z powodzeniem użyta do produkcji lodów. Należy jednak pamiętać, że jakiekolwiek odchylenia w tych proporcjach może powodować sytuację, w której masa nie zastygnie. Dlatego należy kurczowo trzymać się treści przepisu. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zapewnić, że wszystko pójdzie po naszej myśli.

Jeżeli masa została już ubita, nie pozostaje nam nic innego, jak zmieszać ją z bazą owocową. Dobrze jest pamiętać o tym, że niektóre owoce są bogatym źródłem wody, co sprawia, że mogą oddać jej znaczącą ilość do tworzonej mikstury. Na ogół jednak możliwe jest użycie zagęstnika w postaci śmietany, dzięki czemu nie będziemy stratni. Następnie należy umieścić miskę z masą do zamrażarki na co najmniej trzy godziny. Po upływie tego czasu możemy cieszyć się z smacznych i zdrowych lodów domowej roboty, które mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i w pucharkach na zimno – wszystko zależy od naszej pomysłowości i inwencji.

http://smakowisko.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ