Jak układać produkty w lodówce?

0
34
jak układać produkty w lodówce

Istnieje odpowiedni system układania produktów w lodówce, ze względu na ich rodzaj czy właściwości. Większość z nas niestety nie robi tego, ponieważ kładziemy zazwyczaj produkty tam, gdzie jest miejsce. Często także wyrzucamy przeterminowane jedzenie. Należy pamiętać, że właściwe ułożenie artykułów spożywczych w lodówce umożliwia dłuższe zachowanie ich świeżości. W ten sposób unikniemy wyrzucania jedzenia do kosza, a tym samym oszczędzimy pieniądze. Dowiedzmy się zatem, co składa się na ten system.

Jaki jest system przechowywania produktów w lodówce?

Na etykietach produktów możemy sprawdzić, które z nich należy przechowywać w lodówce, a które nie. Producenci żywności umieszczają takie informacje na produktach, dzięki czemu możemy być pewni, gdzie dany produkt umieścić po zakupie, jak również po jego otwarciu i jak długo może być w takim stanie przechowywany. Często bowiem zdarza się, że dany produkt może stań na półce, ale po otwarciu musi zostać schowany do lodówki. To, że często psuje nam się jedzenie i musimy wyrzucać je przed datą ważności jest w dużej mierze skutkiem złego przechowywania produktów w lodówce. 

Zatem poznajmy kilka zasad:

Najwyższa półka jest miejscem najcieplejszym. Powinna więc być przeznaczona do przechowywania produktów z długą przydatnością do spożycia, dlatego zwykle najlepiej jest kłaść tam produkty w słoikach. Górna półka lodówki to także miejsce na warzywa zamknięte w  opakowaniach czy dżemy. Z uwagi na niezbyt niską temperaturę na górnych półkach lodówki, warto przechowywać tam także ciasta wymagające chłodzenia jak na przykład serniki czy ciasta z kremem, ale też takie, których nie można przechowywać w bardzo niskich temperaturach.

Środkowe półki to miejsce do przechowywania żywności o krótszej dacie przydatności. To właśnie tutaj należy trzymać potrawy do odgrzania kolejnego dnia. Na środkowych półkach umieszczamy również nabiał, który powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 5 stopni C.

układanie produktów w lodówce - jakie zasady

Do najzimniejszego miejsca w naszych lodówkach należą najniżej położone półki. Tam umieszczamy więc jedzenie, które może się popsuć znacznie szybciej niż inne. Trzymamy tutaj mięso, wędliny, ryby, ale też obrane i pokrojone warzywa oraz owoce. Na najniższej półce w lodówce powinno się przechowywać żywność w otwartych opakowaniach. Ta półka także jest odpowiednia dla produktów, po które sięgamy w ciągu dnia najczęściej. W ten sposób będziemy mieli zawsze pod ręką to, czego szukamy.

Co trzymać w komorach i szufladach lodówki?

Na samym dole lodówki znajdują się zwykle komory oraz szuflady. Te należy wykorzystać do przechowywania świeżych warzyw jak na przykład sałaty, pomidorów, ogórków, ale też włoszczyzny. To miejsce doskonałe także dla cytrusów. We współcześnie produkowanych lodówkach istnieje opcja ustawienia odrębnej temperatury dla tej części lodówki. Jeśli posiadamy taką dogodność, dobrze jest z niej skorzystać. Napoje oraz alkohol przechowujemy w lodówkach, aby je schłodzić. W tym celu nadają się zazwyczaj montowane w lodówkach specjalne pojemniki na drzwiach. W tzw. balkonikach bezpiecznie przechowamy nawet otwarte butelki z zawartością. Nie należy jednak zbyt dynamicznie otwierać lodówki, jeżeli nie chcemy zbić żadnego, znajdującego się tam produktu. To poza tym bardzo wygodne miejsce, aby przechowywać butelki z sosami, keczupem czy słoiczki majonezu oraz musztardy. Na drzwiach lodówek znajdują się też zazwyczaj specjalne balkoniki, gdzie można w sposób wygodny i bezpieczny przechowywać jajka oraz masło.

Jeżeli zaczniemy stosować się do wyżej wymienionych zasad możemy mieć pewność, że zaczniemy wyrzucać mniej jedzenia. Wiąże się to z koniecznością kupowania mniejszej jego ilości, a co za tym idzie, z odpowiednią oszczędnością.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ