Hodowla alg morskich

0
209
Hodowla alg morskich

Japońskie kryształy to nazwa dla koloni drożdży i bakterii hodowanych na całym świecie ze względu na ich zdolność do wytwarzania płynu nazywanego kefirem wodnym. Taki kefir jest całkiem smacznym i orzeźwiającym napojem bogatym w witaminy:B, C, E, K i PP oraz: cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas. Japońskie kryształy nazywane też czasem algami morskimi, water kefir grains, water kefir crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes lub grains de kéfir naturalnie występują na terenie Meksyku żyjąc w niektórych gatunkach tamtejszych kaktusów. W tym kraju nazywa się je Tibi lub Tibicos. Hodowla alg morskich jest bardzo łatwa: Należy wziąć około litra przegotowanej lub mineralnej(niegazowanej) wody, 1/3 szklanki cukru, kilka rodzynek lub innych suszonych owoców oraz 1/4 szklanki kryształów japońskich. Produkcja kefiru trwa około 24-48 godzin, po tym czasie algi należy przepłukać i zalać świeżą wodą z cukrem. Rodzynki wymieniamy raz w tygodniu. Uwaga! Ważne jest, żeby w hodowli alg nie używać metalowych przedmiotów. Naczynie w którym przechowujemy algi powinno być przysłonięte gazą żeby uchronić je przed zanieczyszczeniami. Naczynie nie może być jednak szczelnie zamknięte gdyż w czasie fermentacji algi produkują dwutlenek węgla, który mógłby je rozsadzić.

http://www.ekogazeta.com.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ