Gotowanie na parze.

0
12

Mianem najzdrowszego przyrządzania potraw zostało okrzyknięte gotowanie na parze. Podczas takiego gotowanie z produktów nie uciekając cenne witaminy i składniki odżywcze i nie tracą one smaku. Na rynku dostępna jest szeroka lista garnków i parowarów przeznaczonych do gotowania na parze. W takich urządzeniach można gotować wszystko na co mamy ochotę: mięso, ryby i warzywa, tylko trzeba uważać, bo para osiąga wysoką temperaturę i szybko można coś rozgotować. Dania do przygotowania na parze nie powinny być posolone, ponieważ para z każdego produktu uwalnia naturalnie w nich zawarte sole i może dość do katastrofy kiedy cały obiad okaże się mocno przesolony i tym samym nie do zjedzenia. Gotowanie na parze ma same zalety, szczególnie dla tych, którzy dbają o swoją dietę. Do potraw przygotowywanych na parze nie trzeba dodawać tłuszczu ani soli, witaminy i minerały z warzyw i mięs zostają w nich w 100%, a nie jak w przypadku tradycyjnego gotowania zostają w wodzie. Gotowanie w parowarze jest łatwe, szybkie, nie wymaga uwagi i używania kilkunastu naczyń do sporządzenia obiadu. Dania z parowaru są lekkostrawne, niskokaloryczne i bez grama tłuszczu, a przy tym są bardzo smacznego. Jak widać nie bez przyczyny gotowanie na parze zostało hitem ostatnich czasów, posiada same plusy, a zdrowie i wygoda to najważniejsze z nich. Ceny parowarów także nie odstraszają bo kosztują tyle samo co zwykłe garnki czy patelnie, a przynoszą większe korzyści niż one. Warto spróbować takiego sposobu na gotowanie.

http://www.makemyplace.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak myć owoce i warzywa?
Następny artykułIdealna kuchnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ