Czym jest menu degustacyjne?

0
43

Jeszcze kilka lat temu mało kto w Polsce słyszał o menu degustacyjnym. Dzisiaj jest coraz więcej restauracji, w których goście mogą zamawiać zarówno dania z karty jak i menu degustacyjne.

Różnice między daniami z karty, a menu degustacyjnym 

Dania z menu degustacyjnego są przygotowywane przez szefa kuchni z niezwykłą starannością. Są jego wizytówką. Przygotowuje je więc pieczołowicie, troskliwie dobiera wszystkie produkty, które są niezbędne do przygotowania dań. Zestaw dań w menu degustacyjnym może składać się tylko z kilku potraw, ale może też być ich kilkanaście. Porcje, które otrzymamy będą niewielkie. Im więcej dań znajdzie się w menu degustacyjnym, tym porcje będą mniejsze. Wybierając menu degustacyjne, goście na pewno nie opuszczą restauracji przejedzeni. Warto jednak dodać, że zestawy w menu degustacyjnym nie należą do tanich. Im zestaw składa się z większej ilości dań, tym jest droższy. Menu degustacyjne jest dla szefa kuchni okazją do popisania się swoimi umiejętnościami. Menu degustacyjne to oferta nie tylko eleganckich i bardzo drogich restauracji. Coraz częściej spotkamy się z nim także w tych trochę tańszych. Często uwieńczeniem kolacji złożonej z dań w menu degustacyjnym jest wyjątkowy deser. W niektórych restauracjach dania w menu degustacyjnym są regularnie zmieniane. Najczęściej zmiana dań następuje w tych restauracjach, które bazują na sezonowych produktach. 

Jakie dania szefowie kuchni proponują w menu degustacyjnym?

Trudno wskazać przykład konkretnego dania, gdyż przygotowywane są one w zależności od charakteru restauracji. Mogą więc być to zarówno bardzo proste, tradycyjne dania jak i bardziej wyrafinowane. Na pewno decydując się na menu degustacyjne zapewnimy sobie wyjątkowych przeżyć kulinarnych. Co ciekawe, wiele dań w menu degustacyjnym nosi barwne, działające bardzo mocno na wyobraźnię nazwy. Do dań w menu degustacyjnym można zamówić (trzeba za nie zapłacić dodatkowo) wina, które się z nimi doskonale komponują. Ich wybór nie jest kwestią przypadku – dokonuje go sommelier. Goście są więc zachwyceni. 

Menu degustacyjne w polskich restauracjach jest pewnego rodzaju nowością. W krajach Europy Zachodniej znane jest od bardzo dawna. Porcje jedzenia są raczej mikroskopijnej wielkości, ale za to pozwala szefowi kuchni pochwalić się swoimi umiejętnościami, a gościom na poznanie nowych smaków. Liczba restauracji, które decydują się na wprowadzenie menu degustacyjnego stale się zwiększa. Wielu uważa, że największą wadą menu degustacyjnego jest wysoka cena.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ