Czy batony proteinowe są zdrowe? Odpowiadamy!

0
1004
batony proteinowe

Batony proteinowe są znane od lat, ich popularność wciąż rośnie i sięga po nie coraz więcej osób. Wynika to z tego, że chcemy być fit i prowadzić zdrowy styl życia, a nasze jedzenie ma być zdrowe. Tylko czy na pewno baton proteinowy jest zdrowy?

Nie ulega wątpliwości, że batony proteinowe możemy śmiało włączyć na listę produktów, które budzą wiele kontrowersji. Mają wielu zwolenników, ale nie brakuje przeciwników tego rodzaju przekąsek. Prawda jest taka, że obie grupy mają rację, bo wszystko zależy od tego, co znajduje się w takim batonie.

Kto decyduje się na zakup batonów proteinowych?

Niech nie zmyli nas nazwa – baton proteinowy nie jest taki sam jak każdy inny baton, jaki możemy kupić w sklepie. Przy założeniu, że ma odpowiedni dla tego typu produktów skład, jest kaloryczny i zawiera dużo białka. Gdybyśmy traktowali go jak zwykłą przekąskę i jedli pomiędzy posiłkami, to szybko moglibyśmy przybrać na wadze. Czy to znaczy, że będąc na diecie, musimy z tego zrezygnować? Niekoniecznie, batony proteinowe sprawdzają się świetnie jako zamiennik zwykłego posiłku głównego. Dostarczą do organizmu białek, tłuszczy, węglowodanów i witamin. Jeżeli będziemy je stosować w taki sposób, to przyczynią się do utraty masy ciała.

Po batony proteinowe sięgają nie tylko osoby na diecie. Znacznie częściej są one obecne w torbach i plecakach sportowców. W batonach proteinowych podstawowym składnikiem są aminokwasy, a zatem to, czego potrzebujemy po aktywnym treningu. Po długich i intensywnych ćwiczeniach w organizmie dochodzi do rozkładu białek, co utrudnia budowanie masy mięśniowej. Aby temu zapobiec, bezpośrednio po treningu powinniśmy zjeść pełnowartościowy posiłek albo właśnie baton proteinowy.

Dlaczego warto zdecydować się na batony proteinowe?

Batony proteinowe to prosty i szybki sposób na to, by dostarczyć do organizmu białka i energii. Jest to istotne zwłaszcza po wysiłku. Przy odpowiednim włączeniu w dietę batony proteinowe mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Jeżeli postawimy na produkty wysokiej jakości, to poprzez batony możemy zwiększyć podaż nie tylko białka, ale również witamin i minerałów.

Dobrej jakości batony proteinowe możemy kupić w sklepach z produktami dla sportowców, w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem i w zwykłych sklepach spożywczych. Jeśli mamy ochotę, możemy spróbować zrobić je samodzielnie.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Powyższe korzyści czerpiemy tylko wtedy, kiedy baton proteinowy ma dobry skład. Powinno być dobrej jakości białko, najlepiej by było to białko serwatkowe. W zależności od produktu białko stanowi między 26 a 47% składu, oczywiście im więcej, tym lepiej. Oprócz tego w batonach proteinowych znajdują się suszone owoce, orzechy, kakao, inulina, gorzka czekolada i naturalne słodziki jak stewia. Skład ma być krótki i prosty. Zrezygnujmy z takich batonów, które zawierają konserwanty, cukry proste, czy tłuszcze trans i tłuszcze nasycone. Zamiast sprzyjać naszemu zdrowiu, mogą przyczyniać się do rozwoju chorób.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ