Co warto wiedzieć na temat faworków?

0
34

Faworki to jeden z tradycyjnych wypieków w okresie karnawału. W wielu domach faworki smaży się zamiast pączków na tłusty czwartek. Podobnie, jak do smażenie pączków, także faworki (nazywane czasem chrustem) smaży się w dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Im ten tłuszcz jest lepiej rozgrzany, tym po usmażeniu faworki są mniej nasiąknięte tłuszczem. Ale tutaj kryje się pewna pułapka: nie możemy tłuszczu rozgrzać zbyt mocno, gdyż wtedy faworki będą smażyć się zbyt szybko, a tłuszcz może się nawet zapalić. Do krojenia ciasta na faworki możemy użyć zwykłego noża lub specjalnego radełka. Ten niewielki przyrząd pozwoli nam uzyskać ciastka o ząbkowanych brzegach. Radełko kupimy w każdym sklepie z kuchennymi akcesoriami za bardzo niewielkie pieniądze. Jeżeli usmażonych faworków nie zjemy od razu, to warto je włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Może to być taka sama puszka, jak ta do przechowywania pierniczków. Zamknięte w takiej puszce faworki nie będą chłonąć wilgoci i także następnego dnia będą kruche.

http://www.biegiemprzezpolske.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ