Co to jest Spirulina?

0
68
Co to jest Spirulina?

Samo określenie Spirulina w przyrodzie nie występuje i jest jedynie nazwą handlową dla alg z rzędu Hormogonales lub Nostocales, w zależności od systemu klasyfikacji.

Co to jest spirulina?

Są to małe, spiralnie poskręcane (stąd nazwa) algi słodkowodne z rodzaju sinic (cyjanobakterii), o nieistniejącej nazwie gatunkowej dla naszego kraju. Występuje w środowisku naturalnym, a także została zaadaptowana do hodowli. Plantacje prowadzone są z przeznaczeniem dla przemysłu farmaceutycznego i spożywczego. Spirulina występuje w handlu jako suplement diety i jest polecana przy wielu schorzeniach oraz problemach ze zdrowiem, także dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. W tych wypadkach jednakże bardzo dużo zależy od pochodzenia sinic na surowiec dla suplementów, ponieważ Spirulina może kumulować w sobie metale ciężkie. Niektórzy producenci stosują również do dokarmiania glonów sztuczne nawozy azotowe zamiast naturalnych, a co jest niedopuszczalne. Nie należy w związku z tym kupować i przyjmować suplementów ze Spiruliną bez certyfikatów jakości. 

Czym Spirulina może być dla człowieka?

Przez dietetyków bywa określana jako superżywność (superfood), a także zielonym mięsem, ze względu na bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnego białka w postaci aminokwasów – od mięsa odróżnia ją jednak brak witaminy B12. Za jeszcze jedną z głównych jej zalet uważa się także duże zagęszczenie kwasu-gammalinolenowego (GLA), z grupy kwasów omega-6, biorącego wydatny udział w prawidłowych procesach przemiany materii oraz mającego wpływ na elastyczność skórySpirulina może więc wspomagać diety odchudzające i być związkiem zapobiegającym wysuszaniu i starzeniu się skóry, a więc de facto – odmładzającym.

Co zawiera Spirulina?

Sproszkowany produkt zawiera średnio 58% białka (aminokwasy), niecałe 8% tłuszczu (głównie kwasy omega 6), 24% węglowodanów raz ok. 3,5% błonnika. Oprócz tego witaminy A (w formie beta-karotenu), z grupy B (oprócz B12), C, E i K oraz minerały: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor i magnez. Ponadto chlorofil i fikocyjaninę, barwniki mające działanie antyoksydacyjne.

Lecznicze działanie Spiruliny

Dobroczynne działanie Spiruliny polega w głównej mierze na synergii wszystkich, zawartych w niej związków. Ich skład tak został dobrany przez naturę, że chociaż pomocne również samodzielnie, pełne działanie wykazują właśnie przy idealnie dobranym połączeniu.

Stymuluje cały układ autoimmunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądkaniweluje niekorzystne działania toksyn środowiskowych (m.in. wpływ smogu czy dymu tytoniowego) – działa jako detoks. Także łagodzi skutki uboczne przyjmowania niektórych leków.

Wspomaga leczenie alergii, normalizuje funkcje jodu, odnawia skórę, odżywia włosy i paznokcie, nadaje się na suplement diety dla sportowców, działa przeciwzakrzepowo i wpływa na dobre gojenie się ran.

Reasumując…

Spirulina usuwa z organizmu człowieka wolne rodniki, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia nowotworów. Jak wykazały jednak badania, nie należy jej przyjmować przy już zaistniałym nowotworze, a szczególnie w jego zaawansowanym stadium, ponieważ może to spotęgować ilość guzów.

Nie ma przeciwwskazań do przyjmowania Spiruliny przez matki karmiące piersią, z zastrzeżeniem o pochodzeniu zażywanego suplementu.

Spiruliny bez certyfikatów zapewniających o jej czystości nie przyjmujemy!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ